2009.09.09.
17:55

Írta: Tacskó Muki

Elindulhat a cápás szülés

 

 

A szülés újabb módozata került elérhető közelségbe a kalandkereső kismamák és kisbabáik számára. A kaliforniai egyetem kutatói ugyanis már sokadik alkalommal tesztelték sikerrel a delfines szülés mintájára kifejlesztett úgynevezett cápás szülést. A delfines szülésnél a vajúdó anya egy olyan medencében van, ahol egy vagy több delfin is úszkál, akik a szülést a kutatók megfigyelései szerint rendkívüli módon segítik: orrukkal az anya hasának bizonyos, a szülést megkönnyítő pontjait bökdösik, illetve szonárjukkal szintén a vajúdást segítő frekvenciát bocsátanak ki. Ugyanezzel a tevékenységükkel az újszülöttet is serkentik, hogy életfunkciói beinduljanak. Amellett, hogy a beszámolók szerint a delfinekkel való szülés hatalmas élmény az anyáknak, az ilyen módon születettek apgarja is minden esetben 9-es vagy 10-es. 

 

A kutatók azonban most azt tesztelték, milyen hatással van egy cápa jelenléte a szülő nőkre. Steven Bonnem, a kutatás vezetője elmondta: „Jellemzően fiatal, életerős, kalandvágyó hölgyek jelentkeztek a kísérletre, akik mindennapos hobbiként űzik például a bunjee jumpingot, az ejtőernyőzést, vagy a vadvízi evezést, tehát akiknek már extrém körülmények kellenek, hogy adrenalin-szintjük megugorjon. A tolófájások jelentkezésekor azért még ők is kis izgalommal ereszkednek a medencébe, ahol jellemzően egy kék cápa köröz. A cápa általában egészen addig nem vet ügyet az alanyokra, amíg vér nem kerül a vízbe. Ekkor  viszont minden esetben odaúszik a vajúdó nőhöz. Eddig azonban csak tíz esetből egyszer támadott: egy 26 éves floridai nőnek harapott a combjába. A sérülés nem volt súlyos, a nőt azonban azonnal kiemeltük a medencéből, aki ezután egy egészséges lánynak adott életet.” A kutató azt is elmondta, hogy a cápák jelenléte minden esetben meggyorsítja, sőt fájdalommentesebbé teszi a szülést, ami a félelem és izgalom miatt a hagyományos szülésekhez képest is extrém módon megemelkedett oxitocin-szinttel magyarázható. Az így szülő kismamák egybehangzó véleménye szerint pedig az amúgy is nagy életeseménynek számító szülést még felejthetetlenebbé, egyedülállóvá és persze még izgalmasabbá teszi, ha az ember ezt az élményt egy cápával osztja meg. Annyi biztos azonban, hogy több USA-beli ócenárium tervezi beindítani a cápás szülés szolgáltatását, ami iránt már most nagy érdeklődés mutatkozik azok körében, akik ezt az amúgy költséges mulatságot megengedhetik maguknak.

8 komment

Címkék: usa szülés kismama extrém delfin otthonszülés kaland otthon cápa vajúdás tropicarium fehér cápa vízben szülés kék cápa tudományos kutatás cápás szülés életmódról mukival

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr601370715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rchilly 2009.09.09. 12:15:17

Tisztelt Címzett!

Érdeklődni szeretnék a cápás szülési kísérletről. Én egy jellemzően fiatal, életerős, kalandvágyó nő vagyok, de félek a szüléstől. Ezek ellenére vagy éppen emiatt a cikk felkeltette az érdeklődésem. Van még lehetőség részt venni a kísérletben? Magyarországon (pl. a Tropicariumban)terveznek hasonlót indítani? Hol tudnék jelentkezni?

Köszönettel várom válaszát:

XX

Tacskó Muki 2009.09.09. 12:20:19

Kedves XX!

Igen, úgy tudom, hogy a Camponában a Tropicariumban szeptember végén indul ez a szolgáltatás. De csak olyan feltételekkel, ha az ily módon való szülést a látogatók is végignézhetik.

Eagle1 2009.09.16. 13:30:21

Lehet rá jegyet is venni? Illetve lehet videózni is? Vagy az feláras?

evergo 2009.10.24. 12:06:40

Látom van élet az agyhalál után is.

gonosztojás (törölt) 2009.10.29. 09:08:36

MOndjátok hogy április elseje van... vagy rugjon meg valaki hogy ébredjek fel..
Ez már az emberi balfaszság csimborasszója..
Rchilly te meg nem vagy normális ha komolyan gondoltad, eklatáns példája vagy annak hogy Magyarországon is népbetegség lett az agyi sejtállomány elhalás.
De a postolónál is jelentkeztek a tünetek..

Archenemy 2010.01.07. 17:49:18

@gonosztojás: De kibaszott hülye vagy te... Az a fajta hülye, aki meg van róla győződve, hogy ő milyen okos.

Mondjuk ha fiatal vagy, akkor ez természetes, majd elmúlik.

Mikrobi 2010.09.20. 15:38:51

@gonosztojás: neked aztán van humorod:-D

hamisnero 2010.09.20. 21:00:13

és az orvos, az faszozhatja a cápát közben (mert gondolom a kismamát nem ér faszozni), és az akkor hány pont?
süti beállítások módosítása