2009.10.26.
07:29

Írta: Tacskó Muki

Prolimentes övezet létesül Budán

Öt fővárosi, budai önkormányzat, az I., II., III., XI. és XII. kerületek képviselő-testületei fogtak össze, hogy közös rendeletet alkossanak az úgynevezett prolimentes övezet létrehozására. Dr. Magyar Hajnalka, a rendeletet előkészítő Budavári Önkormányzat Jegyzői Titkárságának vezetője a közös fellépést így indokolja: „Nagyon sok lett a proli mostanában, akik sajnos egyre gyakrabban merészkednek át a belbudai kerületekbe is, ezért döntöttünk úgy a többi négy érintett önkormányzattal, hogy közös rendelet alkotunk ennek megakadályozására. Minden kerületnek joga van fellépni a lakói védelmében, ez tesszük mi is. Ezt próbálta megtenni Pesten a Terézváros is a csendrendelettel, de úgy tűnik, nem voltak elég erősek.”

 

 

Dr. Magyar Hajnalka ismertetése szerint a prolimentes övezet a következők szerint fog megvalósulni: „Az övezetbe az I., II., és XII. kerület teljes területe beletartozik, a III. kerületnek a Bécsi és a Külső Bécsi úttól délnyugatra, azaz a Hármashatár-hegy felé eső részei, a XI. kerületből pedig a Gellért-hegy, a Kis-Gellért-hegy és a Sas-hegy tartoznak bele. Ebbe a kijelölt övezetbe belépni, illetve tartózkodni a rendelet életbe lépése után csak engedéllyel lehet, amelynek kétféle típusát fogják kiadni az érintett budai önkormányzatok. Állandó tartózkodási engedélyt, egyfajta budai állampolgárságot vagyoni, illetve műveltségi cenzus alapján lehet szerezni. Ez azt jelenti, hogy azok léphetnek be, illetve telepedhetnek le a prolimentes övezetben, akik sikerrel írtak meg egy műveltségi, illetve intelligenciatesztet és azok is, akik igazolják, hogy százmillió forint feletti ingó- vagy ingatlanvagyonnal rendelkeznek.  A másik típus egyfajta ideiglenes beutazási engedély lesz, amit azért vagyunk kénytelenek kiadni, mert mindenféle alkotmányossági követelményre, például a szabad mozgáshoz való jogra is tekintettel kellett lennünk. Ezt az ideiglenes beutazási engedélyt azok kaphatják meg, akik más jogcímen nem tartózkodhatnak a prolimentes övezetben, tehát a prolik, de olykor mégis igényük támad megnézni például a Magyar Nemzeti Galéria egyik tárlatát a Várban, amit persze kötve hiszek. Évente öt alkalommal igényelhetik ezt, alkalmanként nyolcezer forint eljárási illeték megfizetése mellett. Ezzel az engedéllyel tizenkét órán át egyhuzamban tartózkodhatnak az övezetben.”

 

Dr. Magyar a rendelet egyéb részleteiről szólva még elmondta: „Természetesen számos mentességet is beiktattunk a jogszabályba. Így például a rendelet nem vonatkozik azokra, akik az övezet területén rendelkeznek állandó, vagy ideiglenes lakcímmel, nekik tehát nem kell elmenniük innen. Nem vonatkozik azokra sem, akiknek itt van ingatlanuk, itt van bejelentett munkahelyük, diákként ide járnak iskolába, illetve azokra, akik az övezetbe áru- vagy személyszállítást teljesítenek és természetesen a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők tagjaira sem, amennyiben szolgálatuk végzése közben lépnek be. A rendelet nem terjed ki  ezenfelül a turistákra. A beléptetési pontok kijelölése még folyamatban van, a Budavári Önkormányzat tekintetében elmondhatom, hogy ilyen pont lesz minden olyan helyen, ahol a BKV valamelyik járata belép a zónába. Szigorú ellenőrzésre kell számítani tehát, különösen azért, mert az övezetbe való illegális belépést és tartózkodást szabálysértésnek minősíti a rendelet, amely akár a zónából való végleges kitiltást vonhatja maga után. Az övezet többi kerületéből, tehát például a II. kerületből az I. kerületbe belépőket ellenőrizni nem fogjuk, a prolimentes övezet tehát egyfajta schengeni zónaként fog működni. És megnyugtatásul ígérhetem azt is, hogy a benyújtott családegyesítési kérelmeket méltányosan fogjuk elbírálni.”

 

Megkérdezett alkotmányjogászok szerint a tervezett rendelet egyáltalán nem sérti az alkotmányt, hiszen  az övezet lakóinak emberi méltósághoz és a zavartalan élethez való joga, amelynek védelmére a rendeletet alkották, nem korlátozza szükségtelenül és aránytalanul a prolik szabad mozgáshoz való jogát Ingatlanpiaci szakemberek szerint pedig az intézkedés nagyon jó hatással lesz az övezetben található ingatlanok áraira is, mivel tovább növeli a környék exluzivitását.

 

3 komment

Címkék: budapest buda proli főváros proletár normakövetés tacskó mukival életmódról mukival prolimentes övezet dr. magyar hajnalka budavári önkormányzat schengeni térség terézvárosi csendrendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr421473037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morcogi 2009.10.29. 08:49:02

Kerületük megint szép lesz,
Méltó régi nagy híréhez?
Akkor sürgősen kell keresni egy jó kis élhető "prolis helyet", és biztonság kedvéért ott elvegyülni, passzport nélkül közlekedni egy fa alatt melegedni...

Bolcs_es_szexi 2009.10.30. 22:18:11

Kibaszott jó! :D Az egész blogod kurvajó, csak így tovább!!
A kommentek meg kincset érnek, mint például az előttem szólóé is!! :D

Jupiter24 2009.11.02. 18:46:27

Kedves Önkormányzat!
Pontosító kérdésem van.
A várba szeretnék költözni albérletbe (van egy kis udvari garzon a Linci lépcsőnél) Havi 65 ezer + rezsi, alacsony közös költség, igaz közös a konyha Margit nénivel, és a fürdőszoba is csak este 7-8 között lehet az enyém, de megtetszett a környék.
A kérdésem: kaphatok-e beköltözési, vagy tartózkodási engedélyt, ha Margit néni aláírja a papírokat, prolinak számítok-e, úgy, hogy nincs semmim, csak egy Neuzer női vázas MTB biciklim, és 2 bőrönd cucc?
Milyen hivatali papírokat kell intézni? Kihez kell fordulni, esetleg mennyi jattot kell adni, hogy ne legyek kitoloncolva?
Remélem megértőek lesznek, és befogadnak maguk közé.
Ui.: Egyébként nem örülök a tervezett rendeletnek, most plussz kiadást és utánajárást jelent nekem.
Üdvözlettel: Sárosi Ervin matematika földrajz szakos középiskolai tanár.
Ui.2: Szívesen korepetálom a kedves Titkárságvezető Asszony csemetéjét, ha szükséges.
süti beállítások módosítása