2010.11.08.
08:00

Írta: Tacskó Muki

Szigorítják az otthonszülés szabályait – tilos lesz az otthonnemzés is

Az otthonszülés új szabályozását Steinberger Attila, az Egészségügyi Minisztérium Kodifikációs Főosztályának vezetője ismertette a sajtóval. Steinberger a sajtótájékoztatón elmondta:

„Magyarországon egyre több ember ért egyet azzal, hogy a szülés és a születés egy patologikus folyamat, így nemcsak a születésnek, hanem az azzal kapcsolatos minden eseménynek szintén a kórházban a helye. Ezen lakossági igényeket és a szülészorvosi szakma elvárásait is figyelembe véve döntött úgy a minisztérium, hogy ezentúl nem csak a szülés kell kórházban történjen, hanem a fogantatás is. Hétköznapi nyelvre lefordítva tehát a gyermeket valamelyik kórházban kell megcsinálniuk a kedves szülőknek” – nyilatkozta a főosztályvezető.

Steinberger újságírói kérdésekre válaszolva előadta:

„Igen, lehet azzal érvelni az új szabályozás ellen, hogy mindenkinek joga van szabadon megválasztania a gyermeknemzés helyszínét. Azonban a nemzés folyamata és általában minden közösülés kockázatos dolog, hiszen hámsérülések, bevérzések keletkezhetnek a nemi szerveken és komoly nemi betegségeket, akár az AIDS-et is elkaphatjuk a nemzés során! Ezért is mindenképpen indokolt az orvosi felügyelet. Fontolgatjuk, hogy kötelezővé tesszük azt is, hogy ne csak a fogantatás és a születés, hanem az utána következő és a betegségek szempontjából még veszélyesebb időszak, az élet is kórházban folyjon le. Így ha megbetegszünk, azonnal ellátást kapunk és halálunkkor is a megfelelő körülmények között távozhatunk a világból” – sorolta érveit a minisztérium munkatársa.

Elhangzott még, hogy a december elsejétől életbe lépő törvény szerint a fiatal szülők a kerületüknek megfelelő kórházba kell időpontot kérjenek a nemzésre. A kórházi közösülések végrehajtására előreláthatólag 8 vagy 12 ágyas kórtermekben kerülhet sor, mivel a jelentkezők nagy száma miatt csak itt tudnak helyet szorítani a biztonságos fogantatásoknak.

 

komment · 3 trackback

Címkék: fogantatás otthonszülés közösülés eüm geréb ágnes egészségügyi minisztérium nemzés normakövetés tacskó mukival életmódról mukival otthonnemzés biztonságos fogantatás steinberger attila

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr582431575

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kámán Balázs - TULP DOKTOR ÉS A MEGRENDELT HALOTT (3) 2010.11.08. 15:28:14

Rembrandt | Tulp mester anatómialeckéje | 1632 (részlet)... Aris Kindtet rablásért halálra ítélték, a kivégzést (akasztást) pedig – a tudományt újmódi buzgalommal tisztelő kor szokása szerint – úgy időzítették, hogy a Waagebouw-beli anatómi...

Trackback: Az otthonevés gyalázata 2010.11.08. 14:53:36

Véreim, honfoglaló szittyák, magyar proletárok! Egységbe szólítok mindenkit jobbról és balról, még azt a néhány bal- és jobbfácánt is, aki tévedésből középen maradt! Újabb liberális gyalázat, hedonista nyugatmajmoló őrület ássa alá sorsüldözte nem...

Trackback: Időnként mindenkinek meg kell küzdenie egy másik halhatatlan harcossal 2010.11.08. 14:13:29

A Feri fel fog menni a művháztetejére, fel fog menni, mert muszáj neki. Tudtuk, hogy muszáj. Ugyanis Feri elárulta, a halhatatlanságnak ára van az ő esetében is, akárcsak a Meklód. Meg kell küzdenie életre-halálra egy másik halhatatlan harcossal. Aztán...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepciás 2010.11.08. 11:41:10

:-)))
Egy-egy illegális spontán közösülés felénél pedig a felek kétségbeesetten próbálnának az utcán mentőautót leinteni:-)

Goompah 2010.11.08. 13:22:17

Basszus, ez is előzetes moderáció. Kérlek, töröld a hozzászólásomat és tilts ki örökre a blogodból, nehogy véletlenül újra írjak bele. Köszönöm.

Palkovics Ede 2010.11.08. 13:22:17

"Hétköznapi nyelvre lefordítva tehát a gyermeket valamelyik kórházban kell megcsinálniuk a kedves szülőknek." B@szod, nem elég a szülésért kapott hálapénz, még ingyen pornót is akarsz?

johevi 2010.11.08. 13:22:18

Tök vicces. De tényleg. Viszont nem tudom, de kb 5. 6. szülésnél kell orvosi szaktudás, mert valami kisebb-nagyobb gond adódik ( életveszélyről ne is beszéljünk ) akkor egy ilyen gyorstalpaló bába nem tud sokat segíteni, csak reménykedni, hogy hamar kiér a mentő. A másik kicsit túllihegett kifejezés ez a "szülés öröme" meg a "pillanat értéke" amit más nem pótol. Dehogynem, évtizedekid együtt van a gyerekével, az mindent pótol.
Ettől függetlenül, ha valaki otthon akar szülni, akkor szülhessen. Vagy vízben vagy az udvaron hátul, ahol akar. Csak tudja, hogy kockáztathatja a saját és főleg gyereke életét.

Ronald 2010.11.08. 13:22:18

Ez semmi.

A bizonyítottan nem gyereknemzési célból elkövetett közösülést jövedéki adóval kell sújtani - mint minden többi élvezeti cikket is.
Miért pont ez lenne kivétel?

Persze, családon belül (vagy szűk baráti körben) történő, kis mennyiségű (!) közösülés továbbra is adómentes lesz - de ezt a Vám és Pénzügyőrség dolgozói szúrópróbával ellenőrizni fogják.

Jocóó 2010.11.08. 13:22:18

Nagggyon jó! :) És jellemző a helyzet tragikumára....

nyitraig 2010.11.08. 13:22:18

Végre egy épeszű jogszabály!
Egyet értek a jogalkotóval, bár a szülészeti résznél, további változtatást tartok helyén valónak!
Micsoda ökör gondolat ez, hogy a nők "kiszarják" a gyereket?!
Azonnali hatállyal tiltsák be a szülés minden vaginán keresztüli szülését és csakis császármetszéssel lehessen szülni.
Elvégre nem vagyunk a vadonba?!

Goompah 2010.11.08. 13:22:18

"Ezen lakossági igényeket és a szülészorvosi szakma elvárásait is figyelembe véve "

Hibásan írtad, helyesen így van a szöveg:

Ezen lakossági igényeket és a szülészorvosi szakma hálapénzre vonatkozó elvárásait is figyelembe véve...

Szűcslaci 2010.11.08. 13:27:14

Haha, nagyon tréfás - de képzeld, szigorították az otthoni műtéteket is. Tudod, ma már viszonylag ritkán vágnak eret és a körzeti orvos sem használ különféle műbránereket migrén ellen. A kutya ugat, a karaván halad. Geréb mama a helyére került.

Nick the dick (törölt) 2010.11.08. 13:27:14

Ez iszonyúan jól sikerült post. Le a kalappal.

A korrupt orvostársadalom pedig nyaljon fost!

Otthonka.Okoska · http://otthonokosan.blog.hu 2010.11.08. 13:27:19

Én szívesen leszek a tiltott otthonnemzés Geréb Ágnese!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.11.08. 13:42:20

Már vártam címlapra valami ilyesmit :-)

Michel Odentnek (igen, ő az a híres orvos) van egy kétszereplős színpadi jelenete Wedding Night Plan címmel (Nászéjszaka Terv, a szülési terv mintájára). Arról szól, hogy egy nő megpróbálja megbeszélni a férjével, hogy a nászéjszakán mi hogyan történjen és minek mi a tudományos bizonyítéka, kik legyenek jelen stb. Egy konferencián maga Odent adta elő a jelenetet, az egyik résztvevő játszotta a töprengő feleséget. A hatást mindenki képzelje el. :-)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2010.11.08. 13:42:20

Pedig ez az egész nemzés dolog olyan csúnya, és naturalisztikus. Lehessen szépen nemi jelleggel szegmentálódni és kis pipettákkal sorba állni a kórhézi folyosókon! Hiszen hatalmas a veszély! Fertőzések, kórokozók, testnedvek .. brrrr....

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.11.08. 14:01:49

Biztosan kimoderálod, de eléggé demagóg dolog összekeverni a két dolgot.
Mióta az emberek kórházban szülnek, sokkal-sokkal kisebb a csecsemőhalandóság. Ilyen egyszerű.

1kutya 2010.11.08. 14:05:06

én otthon nem is szoktam nemzeni. inkább bejárok a nővérkékhez és a nővérpulton szoktam gyakorolni eme nemes cselekedetet!

igaz néha a nővérszálló is bejáccik! ez is büntetendő?:-DDD

Falusi_metálos 2010.11.08. 14:06:29

szerintem mindent lombikban kéne csinálni sterilen és szépen, az élet olyan undorító mellékhatásokkal jár..... :(

ja, és csak az kapjon nemzésre engedélyt, akinek egy legalább 5 tagú bizottság jóváhagyta(nyilván többsöri meghallgatás után). A jóváhagyás feltétele pedig a képesség a bizottsági tagok megfelelő mértékű korrumpálására.

mér ilyen ódivatú a szülésszakma?? ja, a pénz.....

lüke 2010.11.08. 14:09:09

logikus
és
patologiás

szekertabor · provo.blog.hu 2010.11.08. 14:09:10

Muki egy kicsit elvetette a sulykot, amikor az egész élet lefolytatását is kórházhoz köti. Elég lenne csak az étkezéseket és az ürítést, valamint a tisztálkodást kórházban, szakorvosi felügyelet mellett végezni, hiszen ezeknél lépnek fel leggyakrabban komplikációk.

lüke 2010.11.08. 14:11:18

de a poszt jó
eltekintve a latin ismeret hiányától

hochma 2010.11.08. 14:35:30

felicitász, jútyúbon nincs fenn? vagy valahol máshol? szívesen megnézném.

belekotty 2010.11.08. 14:35:30

Borzasztóan demagóg. Majd ha az otthonszülést támogatók valamelyikének meghal, vagy agysérült lesz a gyereke, mert hirtelen komplikáció lép fel egy teljesen normális szülésnél és a kórházba jutni tíz perc, akkor humorizáljanak rajta! Az én orvos feleségemnél szülés közben elzáródott a köldökzsinór és villámgyors császárra volt szükség. Ott voltam, megdöbbentően gyorsak voltak. Amikor a műszer jelezte hogy gond van a babával, pillanatok alatt betolták az asszonyt a műtőbe, rátették az altató gázzal a maszkot és a sebész már szikével a kezében toporgott hogy mikor veszti már el az eszméletét és már vágott is. Anélkül a fiam valószínűleg meghalt volna. Érdekes, a két orvosi szakvizsgával rendelkező feleségemben soha fel nem merült az otthon szülés. Vajon miért?

ivor 2010.11.08. 14:35:30

Ez mind nagyon mulatságos, de közben G.Á. marad a sitten... ideje lenne megnevezni azt az ügyvédet, és azt a vizsgálóbírót aki elrendelte a további fogvatartását. Legyen már örökre elbaszva azoknak az élete is, mint a vérbíráknak!

AnnaKarenina 2010.11.08. 14:35:30

Egyre inkább hajlok afelé, hogy szüljenek szabadon ott a nők, ahol akarnak, egy feltétellel, hogy a felelősség ne csak a szülésben segédkezőket, de az anyát is érintse.
A többség úgyis a kórházat fogja választani.
Sajnálom, hogy az állam nem hagyhatja a veszélyeztetés ezen speciális formáját. Akkor talán jobban lelepleződne ez az egész.

Jofiu 2010.11.08. 14:35:30

@Ronald: Mar latom is magam elott a zarjegyes ovszert. : ) Es hogy szalagcimekben hirdetik a zahonyi hataron csempeszett gumival elkapott kamionokat.

Advanced Flight 2010.11.08. 14:35:30

A poszt baromság, mert most sem kötelező senkinek kórházban szülni.
A Geréb-fanok ott csúsztatnak k*va nagyot, hogy előadják a nagyjelenetet az otthonszülés szabadságáról - majd verik az asztalt, hogy járjon mellé az orvosi asszisztencia, de szabályozva ám, állami pénzből! Meg az apjuknak a f*szát!
Szüljön a sok elvarázsolt liba otthon, CSALÁDI VAGY BARÁTI környezetben, az orvosokról/szülésznőkről meg le lehet cuppanni. Hisz a szülés természetes folyamat, minek oda hálapénzvadász orvos, nem? Majd a férj/éccsanya/nagymutter/szomszédasszony/közértesIrénke kikapja azt a kölköt!

dtk74 2010.11.08. 14:41:04

@Strici: Kicsit kevered a fogalmakat. Nem a kórházban szülés miatt, hanem az egészségügyi ellátás fejlődése okán csökkent a csecsemőhalandóság. A fogalom maga egyébként nem a születés közben, hanem a csecsemőlét során bekövetkező elhalálozásokat gyűjti, ami csak pár napig kórházi történet normál esetben!
A családomban többen szültek otthon, a feleségem szülőotthonban jött a világra. A legtöbben persze kórházban, mert nálunk ez az elfogadott, miközben a világ más részein a szülés csak komplikációk, pl. császármetszés esetén tartoznak automatikusan kórházi hatáskörbe.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.11.08. 14:44:56

@dtk74: Igen, az egészségügyi ellátás fejlődése, TEHÁT a kórházi szülés fejlődése okán.

NewWay 2010.11.08. 14:47:00

@belekotty:
"Az én orvos feleségemnél szülés közben elzáródott a köldökzsinór és villámgyors császárra volt szükség."

Érdekes, hogy apám otthon született, és még ma is él!

Micsoda csoda!

Ha rendezve lenne az otthonszülés helyzete, akkor is csak 1-2% szülne otthon. A kórházak pedig barátságosabbak lennének.

Miért van az, hogy nyugat-európában a kórházból a szülés után 6 órával már haza lehet menni?

Itthon pedig kötelező 3 napot bent lenni?

Ennyire más "faj" lenne a magyar, mint a nyugati?
Mi más felépítésű emberek vagyunk?

Jofiu 2010.11.08. 14:47:20

@Strici: ... es ez eleg ahhoz hogy buntethetove tegyuk ha valaki megsem korhazban szul? Azert ez is eleg demagog am.

Persze lehet, hogy igazad van, de akkor nem csak az otthon szulest, hanem mindent be kellene tiltanunk ami potencialisan veszelyes lehet rank vagy masokra nezve. Aki 90km/h-nal gyorsabb autot gyart azt lecsukni, az extrem sportolokat letartoztatni, es akkor a bagosokrol es az alkoholistakrol meg nem is beszeltunk! Zarjuk ki a lehetoseget a hibas donteseknek. Az emberek onrendelkezese csak uri huncutsag, hulyeseg, romlasba taszit.

dtk74 2010.11.08. 14:48:34

@AnnaKarenina: A szomszédom gyerek pár órával a szülés után meghalt, bakteriális fertőzés miatt. Napokig volt kórházban az anyuka, mégis későn indították meg a szülést, azt mondták, majd magától, természetesen. Sajnos közben a burok megrepedt, és lett egy kis fertőzés. Felelős nincs.

Két gyerekem született a részévételemmel, mindkettőnél én, és egy szülésznő voltunk jelen, az orvos az egyiknél az utolsó két tolófájásnál vezényelte a légzést, a másiknál levideózta a köldökzsinórvágást. Egyéb dolguk nem volt, minden rendben zajlott, nélkülük. Persze lehetett volna másként is, de így történt. Ezek az én tapasztalataim.

Megjegyezném még, hogy a szülőotthon nem egyenlő a kórházzal, de ott is van minden felszerelés, és segítség szükség esetére. Gerébék ezt a verziót preferálják. Biztos vagyok benne, hogy például aki az egri kórházban járt már, az szívesen venné, ha lenne alternatívája annak, hogy oda befeküdjön. Szüléskor VIP szoba sincs, marad a mészárszék (persze ez kis túlzás, de sajnos nem nagy túlzás).

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.11.08. 14:53:53

@Advanced Flight:

A zőskorba' is ott vót a defibrillátor ám! Magasan képzett orvosok álltak minden szülő neandervölgyi nő fejiné'! Brit tudósok megállapították! :)

AnnaKarenina 2010.11.08. 14:53:54

@dtk74: Látod, ezt tartom veszélyesnek, hogy olyan könnyen kimondjátok, hogy a szülés természetes folyamat, és a kórházra csak a komplikációk miatt van szükség.
Amilyen spórolós időket élünk, még az is megtörténhet, hogy a komplikációmentes terheseket otthon szülésre kényszerítsék, holott a kórházi szülés biztonságát a nők érdekében teremtették.
Azt, hogy egy szülés komplikációmentes, csak a szülés után lehet kijelenteni. Ha közben van baj, akkor az idő is számít, amíg kórházba jut valaki.
Tegnapi hír volt, hogy szülést követően elvérzett egy fiatal nő, szakember nyilatkozott, hogy évi kb. 4 ilyen eset van. Tehát nem veszélytelen. Nyilatkozott olyan is, aki szintén elvérzett volna, de az ő életét meg tudták menteni.
De mondom, szüljenek ott a nők, ahol akarnak, már aki ezt akarja. Csak viselje a felelősségét.

rockjano_ 2010.11.08. 14:53:54

:-)))))

Nagyon tetszett. És ahogy fideszdemokráciánk fejlődik nem is irreális.

Geréb Á. kapcsán meg bár én sem feltétlenül értek egyet az otthonszüléssel szerinetm ki kéne engeni az előzetesből és egy szülésznőt ne vezetgesenek már rabláncon basszameg.

Kibaszott kultúrálatlan dolog.

belekotty 2010.11.08. 14:56:26

@NewWay: Ha viszont elzáródott volna a köldökzsinórja, akkor most te nem irkálgathatnál hülyeségeket.

AnnaKarenina 2010.11.08. 14:56:26

@dtk74: Senki nem állítja, hogy kórházban nem történhet baj. De ott minden rendelkezésre áll azonnal, amire szükség lehet. Én is szültem, jó orvost kell találni, akinek fontos vagy, és nem csak a pénz miatt.
Ha jól emlékszem némileg ellentmond "a minden rendelkezésre áll" koncepciónak, hogy nem G.Á. kezdte meg a csecsemő újraélesztését a legutóbbi esetben, hanem meg kellett várni a mentőket.

Jofiu 2010.11.08. 14:56:26

@belekotty: Felreerted a dolgot. Nem az otthonszulest preferaljak az emberek itt, hanem a tiltasat nem nezik jol szemmel. Nem ugyanaz.
Mint AnnaKarenina mondja, a tobbseg ugyis a korhazat valasztja.
De ne szabja mar meg az allam hogy hogyan KOTELEZO szulni! Akkor nagyon sok mindent megszabhatna ahol statisztika alapjan vagy bizonyos szempontokat figyelembe veve egyik dontes jobb mint a masik.
Az hogy a nejed pozitiv pelda a korhazi szulesre, az nem jelenti azt, hogy csak ilyen letezik. Biztos lehetne negativ peldakat is hozni.

WildBear 2010.11.08. 14:58:27

Hogy lehet valaki ekkora fasz ??

dtk74 2010.11.08. 14:58:27

@Strici: az egészségügyi fejlődés nem egyenlő a kórházi fejlődéssel. Magában foglalja azt is, de benne vannak a szülőotthonok, gyógyszerek, adatbázisok, laboratóriumi eszközök fejlődése, stb.
Ez olyan mintha a közlekedés fejlődése a XIX. századhoz képest egyet jelentene a mai tömegközlekedés fogalmával.
A kórházi szülés-születés a tömeggyártás-tömegellátás, ami sokaknak nem felel meg. Amennyiben érintett is vagy a témában, nem a partvonalról észt osztók közé tartozol, akkor tudod, hogy megy például a csecsemőetetés. Születés után a gyerek külön termekben vannak elhelyezve. Ha sírnak, tisztába teszik őket az ápolók, vagy viszik enni az anyukához - elméletileg. Gyakorlatilag amikor a gyerek éhes, az nem mindig egyenlő az etetési idővel, ezért vízzel itatják a kölyköt, amitől az szépen elhallgat, bár nem fejlődik. Etetési időben meg vízzel teli hassal alszik, nem hajlandó enni. Majd megint éhes lesz, és ha peche van, újra nem a kitűzött időben. Persze vannak baba-mama szobák, de nekem például két alkalommal sem sikerült kapnom az asszonynak, pedig fizettem volna érte. Kórház, tömeggyártás, általános szabályok az egyénieskedés nem fér bele. Van akit ez zavar.

Muad\\\'Dib 2010.11.08. 15:01:03

@rockjano_:
Csecsemő nyakát eltörni miközben megpróbálod kirángatni, viszont kulturált, ugye?

dtk74 2010.11.08. 15:01:03

@AnnaKarenina: Jó orvost kell találni? Mi van ha akkor szülsz amikor:
- Az orvosod a harmadik műszakot tudta le éppen, és szinte alszik
- Buliban van, onnan hívják és ivott
- Külföldre, vagy csak messze utazott
- Beteg, ne adj Isten fertőző
- Meghalt valakije és nehezen koncentrál
stb. stb.
Kicsit nagy a felelősség amit vállalsz azzal, hogy egy emberre teszed fel a gyerek életét - akár ezt is mondhatnám, de nem teszem. A döntés a kezedben van, nem venném el.

driopios 2010.11.08. 15:02:59

Felelőtlenül liberális álláspont a fogantatást - mégha kórházi körülmények között is - a szülők kizárólagos belátására bízni, orvosi közreműködés nélkül. Nyilvánvaló, hogy egy tapasztalt orvos, aki már több száz szülést valamint közel ugyanennyi fogantatást sikeresen levezényelt sokkal biztonságosabbá teheti ezt az igen veszélyes és nagy körültekintést igénylő beavatkozást. Tekintve, hogy a kívánatos keresztény kurzus bevezetése után ismét kötelezővé válik majd a szűzen házasodás (és egyáltalán: a házasodás), így nyilvánvaló, hogy egy tapasztalatlan, szűz anya-jelölt pusztán egymaga, orvosi segítség nélkül nem tud biztonságosan átesni a testet-lelket próbáló első aktuson. Mindezek nyilvánvalóvá teszik, hogy az első éjszaka joga is az orvosi kamara szakmai-etikai kompetenciája alá kell tartozzon.

AnnaKarenina 2010.11.08. 15:05:33

@Jofiu: Az állam nem hagyhatja (ebben az esetben sajnos) szabályozás nélkül az olyan dolgokat, amik veszélyeztetéssel is járhatnak. De ha szabályozza, akkor a feltételeket is biztosítania kell. Mondhatja azt is, hogy rendben, úgy szabályozom, hogy minden körülményt biztosítok, ami a kórházi szüléshez is jár, de fizesd meg az extrát (pl. mentő várakoztatása, kórházi orvos készenlétben - ezek egy bábák által írt anyagban szerepelnek).
Akkor hálapénz helyett lehet ezt fizetni.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:08:02

En azt mondom ne tiltsak az otthonszulest! Viszont kotelezove tennem minden othonszulonek egy Gereb Agnes hasznalatat es megtiltanam a mentot illetve orvost. Hagynam a rendszert egy-ket evig, AZTAN neznem meg a statisztikakat. De az is lehet, hogy hagynam az egeszet orokke, segitve a termeszetes szelekciot. Aztan ki lehetne terjeszteni ezt a vidam vasarnap es a szcientologus kovetokre is, nagyjabol egy tabor mindharom.

Never 2010.11.08. 15:08:02

Hadd kérdezzem meg, hogy a sok nagy, itt blogoló vagy kommentelő szakértő közül hánynak volt már aktívan szerepe szülésben? Legyen akár anyuka, apuka, bába, szülésznő vagy szülészorvos.

Amellett, hogy négy csodálatos (és idegölő) gyermekem kórházban született (és nagy baj lett volna belőle, ha nem), van az ismeretségi körömben gyerekneurológus, PIC-es orvos (perinatális intenzív centrum, vagyis koraszülött intenzív), valamint gyermekorvos, háziorvos és fejlesztő terapeuta is (egyikük sem a szívesen köpködött szülész-szakma képviselője).

Akinek az otthon szüléssel kapcsolatosan habos leányálmai vannak, annak ajánlom, hogy beszéljen ilyen szakemberrek (a neurológus és a fejlesztő terapeuta különösen ajánlott). Ki veszi azt a lelkére, hogy 5 perc oxigénhiány miatt egy életre mozgássérült vagy fogyatékos legyen a gyereke?

Mesélje el már nekem valaki, hogy miben jobb egy otthon szülés annál, mintha egy jól felszerelt kórház VIP-szobájában (tudom, költség...), 2 percre a PIC-től és minden lehetséges életmentő eszköztől, megszületik a gyerek?????????????

Muad\\\'Dib 2010.11.08. 15:11:30

Egyébként értem én az iróniát, tehát a következő ajánlom. Legyen maximálisan liberális, üzleti értékrend szerint kezelve a dolog.
Ha valaki otthon akar szülni valami gerébfélével, engedjük neki mindenképpen. Azonban igazságtalan lenne azon állampolgárokkal szemben, akik beszenvedik magukat a kórházba, ha esetleg az illető meggondolná magát "útközben". Így, ha komplikáció lép fel, ne terheljük a többiekre a mentő kihívásának, intenzívre szállításnak a költségeit, hiszen önként és dalolva választották az otthonszülést. Tehát folytassuk a csendben megdöglünk metódust, igazi, jóravaló öntudatos emberként, ne terheljünk másokat azzal, hogy kitaláljuk, mégis kellene az az orvos. Így jó lesz?

pioker1933 2010.11.08. 15:13:01

Kicsit visszásnak tartom, hogy Gerébet ennyire meghurcolják, és előzetesbe dugják, de a kórházi orvosokat soha nem vegzálnak.

Egyébként meg leszarom, hogy ki hol szül.

AnnaKarenina 2010.11.08. 15:13:01

@dtk74: Hajnalban szültem, nagyjából 10 nappal a kiírás előtt, időben ott volt és én ettől megnyugodtam. Tudtam, hogy nem utazik külföldre, ezt lehet egyeztetni, szerintem betegen is jött volna, a többire valóban nem tudok válaszolni, de azt gondolom, ha valami ilyesmi lett volna, akkor az általa küldött helyettesében is megbíztam volna. És bármennyire is furcsa, én valóban erre az emberre tettem fel a szülésemet és nem csalódtam. De ez nem csak afféle együgyű hit volt, hanem más kismamák tapasztalatának ismerete és 7 hónap együttműködés a terhességem során.

Egyébként a felsorolt esetek egy bábával is megtörténhetnek, nem nagyon értem a különbséget.

ámbátor 2010.11.08. 15:13:01

Szerintem ez szellemes.
Ez nem változtat azon, hogy az otthon szülés zsákutca.
Tetszettek volna nem felegyenesedni. Akkor a női medence még ma is képes lenne azt a max két kilós utódot világrahozni, ami a természetes (gyűjtögetett, vadászott) táplálkozás mellett kifejlődik a terhesség során.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:13:02

@Never: Most oszinten....TE miert akarod, hogy az ilyenek szaporodjanak?

Rebelde 2010.11.08. 15:15:24

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
még szerencse, hogy nem rajtad múlik ez az egész :P

pruitt igoe 2010.11.08. 15:17:21

Érdekes, engem nem zavar, ha mások otthon szülnek. És az sem zavar, ha kórházban. Csodálkozom. hogy mások miért verik magukat ezen ennyire.
A poszt meg nagyon jó, gratulálok.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:17:24

@Rebelde: Bizony az! Meg az is, hogy meg mennyi minden nem rajtam mulik ;)

babraba 2010.11.08. 15:17:30

hááát, nem tom... érdekes, ha otthon szül a nő, meghal a gyerek, akkor az biztos, hogy a Gerébágnes hibája, de ha a kórházban pusztul bele a mama és vagy a baba, az a természetes velejárója a szülésnek, előfordul... akkor most mi van? ha a kórházban szülök és meghalok (vagy a baba hal meg), akkor benne van a pakliban, ha otthon, akkor nincs???

2010.11.08. 15:18:51

Mekkora szánalmas gumicsontot dobtak a nép elé ezzel a geréb üggyel ! Amíg ezen elcsámcsog a sok agyatlan addig orbánék kilopják a húsz éve félrerakott nyugdíjpénzemet. Azért senki nem megy az utcára tüntetni. Birkanépnek nincs hazája.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:20:12

@babraba: Latom sokaig ersz el gondolkodasban te is. A korhazban vannak muszerek es kepzett szakemberek, akik tobbnyire tudnak segiteni, ha gond van. A Gereb felek max kirancigaljak a baba nyakat. Mindossze ennyi a kulonbseg, de ha jol sejtem, neked ezt hiaba magyarazna barki is. Szulj otthon!

Ez az! Mostantol nem szulj sunt lesz, hanem szulj otthon! Zseni vagyok!

freagle 2010.11.08. 15:22:03

"A Hollandiában népszerű otthonszülés sokkal kockázatosabb, mint azt eddig feltételezték: a csak szülész segítségével világra jött csecsemők halandósága jóval magasabb, mint az orvosi felügyelet mellett született gyermekeké.
Holland kutatók csaknem negyvenezer kórházi és otthoni szülést követtek figyelemmel és eredményeiket a British Medical Journal szerdai számában tették közzé (2010.11.03.). A következtetés sokkoló hatású, hiszen Hollandiában igen népszerű az otthonszülés. A kutatásból az derül ki, hogy azoknak a nőknek, akik otthon kezdik meg a szülést, de komplikáció miatt kórházba kényszerülnek, négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy csecsemőjük meghal, mint azoknak, akik eleve kórházban szülnek orvosi felügyelettel.
A komor kép azért is megrázó, mert az első gyermeküket otthon szülő holland anyák fele végül különböző okokból kórházban köt ki.
Azoknak a nőknek, akik - akár otthon, akár kórházban - szülésznő mellett szülnek, két és félszer nagyobb esélyük van arra, hogy csecsemőjük meghal, mint akik nőgyógyász felügyeletével szülnek.
Ez az első alkalom, hogy egy nagyszabású tanulmányból az derül ki, hogy a Hollandiában nagy hagyományú otthonszülés nagy kockázatokkal jár. Az eredmény azért is érdekes, mert éppen azok a nők, akik nőgyógyász jelenlétében szülnek, komplikációval járó terhességük miatt választják a kórházat, és körükben lehetne nagyobb százalékban számítani a csecsemő elhalálozására - amire tehát a kutatás rácáfol.
A kórházban orvos mellett szülő anyák nagyobb figyelmet kapnak. A komplikáció nélkül otthon szülő nők viszont, akik mégis kórházba kényszerülnek, egyáltalán nem vagy későn kerülnek a "kockáztatott" kategóriába. "Az ő esetükben a kórházak visszafogottabban döntenek beavatkozás mellett" - magyarázza a kutatás vezetője, Anneke Kwee, az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ nőgyógyásza.
A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szülésznővel kórházban szülők biztonságosabb helyzetben lennének, mint az otthon szülők. Vagyis - állapítják meg - maga a szülésznői ellátás az, ami különbözik az orvosi ellátástól.
"Nem arról van szó, hogy otthon hiba történik, de maga az ellátási lánc vezet késedelemhez" - mondja Kwee. Kollégája, Hens Brouwers szerint "a kórházi orvosok kevésbé hajlanak arra, hogy ezeknél a nőknél megállapítsák a kockázati tényezőket". A kutatók mindezek alapján a szülészeti rendszer alapos felülvizsgálatát javasolják.
Az európai országok közül Hollandia azok egyike, ahol a legmagasabb a csecsemőhalandóság. Egy tavalyi vizsgálat még arra a következtetésre jutott, hogy a negatív eredménynek nincs köze az otthonszüléshez."

Forrás: MTI

Mindezek alapján kissé óvatosabban kellene vicceskedni a témával.
Megjegyzem, van ismerősöm, akinél három sima szülés után (ahol az egyik ikerszülés volt) a negyedik alkalomnál adódtak teljesen váratlan komplikációk. Ha nem kórházban van, ahol meg tudták műteni, valószínűleg elvesztette volna a babáját. Kb. ennyire biztonságos az otthonszülés... És ezen nem változtat, hogy az esetek többségében persze, nem történik semmi baj.

driopios 2010.11.08. 15:22:03

@Never: "Mesélje el már nekem valaki, hogy miben jobb egy otthon szülés annál, mintha egy jól felszerelt kórház VIP-szobájában (tudom, költség...), 2 percre a PIC-től és minden lehetséges életmentő eszköztől, megszületik a gyerek?????????????"

Az otthonszületések százalékos aránya kb. megegyezhet a jól felszerelt magyar kórházak VIP szobájában lezajlott szülések számával.

Visegrádi 2010.11.08. 15:22:16

@Advanced Flight:
Aztán a zabálók, akik 90 kiló fölé mernek hízni, meg a cigizők, ők, akik direkt veszélyeztetik az egészségüket még elvárják , hogy az én adómból fizessék az ellátásukat. Hát az ő f.szukat.
Ezeknek egy fillért se, viszont az én adómból inkább az otthonszülőket támogassák.
A. F. Remélem képes vagy a fentieket értelmezni és befejezed az "én adómból aztán ...." dumát.
A poszt szuper. Sajnosa bíróság hozzáállása Geréb Ágnes ügyéhez több, mind tragikus, tudják, hogy ugyis elbukják az ügyet az ilyen hozzáállás olaj a tűzre. Nem kellene Geréb Ágnesnek a mártírt játszani, annyi esze nem volt, hogy elment volna a mentők kihívása előtt.
Sem a szülésre, sem a kórházi szülésre nem kötelezhetőek a nők. Akik itt a kórházi szülés mellett vannak, szüljenek ott , sőt nemzenek is ott, de aki NEM AKAR OTT SZÜLNI, az nyugodtan szülhessen otthon. Nekem egy itteni blogoló senki se mondja meg, hogy én hol szüljek. Nálam jobban senki sem törődik jobban a gyerekemmel, nem vagyok felelőtlen. Nem én vagyok felelőtlen, hanem azok az orvosok, akik itt gerjesztik a balhét, megosztják a társadalmat és ezzel arra kényszerítik az orvosokat, hogy negatívan álljanak a bajba jutott szülő nőkhöz.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:23:11

@Rebelde: Szoktam. Mindenfele magvas gondolatokat, meg mindenfele magvas barna dolgokat reggelenkent. Neha komplikaciok lepnek fel, szerencsere mindig keznel vannak a szukseges eszkozok (ujsag, pumpa stb.). De pont ezert tudom mennyire kockazatos ezt otthon csinalni.

Muad\\\'Dib 2010.11.08. 15:23:11

@Kulics:
Ez a csunyagonoszrohadtorbán jobb, mint amilyennek gondoltam. 20 éve félrerakott pénzed lopja el? OMG? Pedig akkor még nem is volt magánnyugdíjpénztár. De te mégis félreraktad, ő pedig most ellopja. Hi-he-tet-len...

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:25:55

@KarádyKatalin: Ezt TOLED boknak veszem. Koszonom!

2010.11.08. 15:28:27

@KarádyKatalin: jaja, istenszindrómád van, élet és halál urának képzeled magad, azért mert születéskor kaptál egy méhet. Aztán te szabadon rendelkezel vele és kockáztathatod a gyereked életét, mert a gyerek a te tulajdonod, ugye ?
Az nem előre látható ha megakad a szülőcsatornában, hiába gondolod magad kurvaokos öntudatosnak. Csak egy reménytelen idióta vagy.

2010.11.08. 15:30:26

@Muad\\\'Dib: lényegi kommentet okostojás.

belekotty 2010.11.08. 15:32:00

@Jofiu: Mondj egy példát ahol hátrány hogy a sebész, a műtő és minden műszer ott van helyben, nem kell a kórházba rohanni, mert ott vagy!

pruitt igoe 2010.11.08. 15:32:00

@Kulics: Ugyan dehogy, mindannyian tudjuk, hogy KarádyKatalin gyereke a TE tulajdonod, kedves Kulics. :)

Muad\\\'Dib 2010.11.08. 15:32:06

@Kulics:
Lehet nem tűnt fel, de a te hozzászólásodra reagáltam. Ha visszaolvasol, láthatód, a te off-topic megjegyzésed előtt a témával foglalkoztam.

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2010.11.08. 15:33:43

Hát szerintem már ezen hozzászólások közül is jópár simán igazolná a fogantatás ellenőrzését, akkor talán nem válnának szülővé olyan emberek akik mosolyogva ezt mondják (természetesen érthető nyelvre lefordítva írom): Hát mi úgy gondoltuk, az édes kicsi porontyunkat megpróbáljuk megölni, amint megszületik, de ha túléli, azért akkor is nagyon fogjuk szeretni...
Mert értem ám én, hogy régen is simán megszülettek a gyerekek steril kórház, és az ott tartózkodó számos orvos nélkül de aztán meg is haltak komoly százalékban, vagy gyermekbénulást kaptak (apropó, kíváncsi lennék, van-e átfedés az otthonszülők, és a védőoltást elutasítók közt), meg ilyesmi...

Bár ha jobban meggondolom, a demokratikus hozzáállás az lenne, hogy szüljön mindenki ott ahol akar, de gyermekkorú sérelmére elkövetett, halált (vagy bármi más sérülést) okozó gondatlan veszélyeztetés legyen a default bünti mindkét szülőnek, ha a gyermek megsínyli a dolgot....

Never 2010.11.08. 15:39:30

@KarádyKatalin: Nem vagyok szakértője a szülésnek, de szerintem nagyon kevesen vannak ilyenek, azokat hívják szülészorvosnak, szülésznőnek és bábának.

Ha ezek közül egyik sem vagyok, akkor nincs meg az a szakértelmem, hogy eldöntsem, mi a kockázatos, és mi nem. A gyerekemnek a legjobbat akarom, de amint tudjuk, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

filiszteus 2010.11.08. 15:39:31

@Ronald: Nagy szellemek találkozása. Én évek óta foglalkozom a témával. Ahogyan a többi élvezeti cikk: alkohol, dohányáruk a szex is jövedéki adóköteles legyen. A párok kötelesek havi bevallást benyújtani a közösülések számáról és intenzitásáról.
A viccet félretéve, én már egyáltalán nem lepődnék ezen meg. Ha már az autó súlyát is megadóztatják.

AnnaKarenina 2010.11.08. 15:39:31

@babraba: Hát ha azért hal meg a baba, vagy lesz maradandóan fogyatékos, mert meg kellett várni a mentőt, a mentőnek be kellett érnie a kórházba, akkor G.Á., vagy a bába a hibás.
Abban igazad van, hogy a kórházi halálokat is alaposan ki kellene vizsgálni és azokat, akikről kiderül, hogy alkalmatlanok, vagy gondatlanok, azokat ugyanúgy eltiltani a hivatásgyakorlástól, mint G.Á.-t.

Iustizmord 2010.11.08. 15:39:31

zseniális.

itt nyer értelmet (a kórhzi gruppennál) hogy az anya személye mindig biztos, az apáé meg a házasság szerint VÉLELMEZETT (de megdönthető)

@Muad\\\'Dib: nem kulturált, de megsúgom hogy geréb szadista, és mindig direkt csinálja . az egészséges élveszülés esik nála a "műhiba" kategóriába.

2010.11.08. 15:40:57

@Muad\\\'Dib: nem az offolás ellen írtam, hanem lényeget mondj, ne ironizálj. A lényeg: elveszik a félretett pénzem. Erre valódi érveket vagy ellenérveket írjál.

tobias2 2010.11.08. 15:42:58

@Ronald: "kis mennyiségű (!) közösülés"

Ez a (!) egy db. női nemi szervet jelent? Ilyen értelmű ikonként használjuk a jövőben?

Never 2010.11.08. 15:42:59

@driopios: Ha megyeszékhelyen vagy Budapesten laksz, ez már nagyrészt csak rajtad múlik.

Mi megyeszékhely melletti faluban lakunk, és - csodák csodájára - sikerült probléma nélkül a VIP-es szobát megkapni. Mindössze egyvalami kellett hozzá: megfizetni a szoba díját, ami a három napra majdnem megközelítette egyhavi cigi árát (napi 1 dobozzal számolva - laikusként mondva, mert nem cigizek).

Jofiu 2010.11.08. 15:43:30

@AnnaKarenina: Jol beszelsz. Szabalyozni nem csak totalis tiltassal lehet.
Es egy picit a 'szabalyozni kell ami veszelyes lehet' dolgon is gondolkodjunk el egy picit. Nem art, de a kevesebb tobb. Biztos hogy azt akarod, hogy altalanos szabalyok mondjak meg nekunk mikor mit es hogyan csinalhatunk? Dontesi szabadsag nelkul konkret helyzetben? Foleg igazan komoly dolgokban ahol az altalanos szabaly alol igy is ugyis kilog valami, a szabaly maga is ronthat egyes esetekben. Ugye nem?
Ne vegyuk mar el az emberektol a dontesi szabadsagot az extrem eseteket kiveve. De persze kerjuk szamon a szandekos vagy felelotlen, komoly kovetkezmenyekkel jaro donteseket.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:45:11

@Kulics: Odaadjak masnak. Ez igy jo? Mar ha odaadjak...

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:46:29

@Jofiu: Amirol te vizionalsz, azt hivtak a mi korunkban anarchizmusnak. Hogy "extrem esetben mindenki dontse el maga mi a jo es ne szabalyozzak.

Jofiu 2010.11.08. 15:47:08

@belekotty: Te hulye vagy. Hozod az optimalis szituaciot, es elvarod hogy talaljak benne hibat? Nem vagy ep! Te direkt ertetlen vagy vagy szandekosan kotekszel.
Talan gondolj olyan esetekre amikor muhiba tortenik a korhazban.
Ugye hallottal mar ilyenrol?

Muad\\\'Dib 2010.11.08. 15:47:27

@Kulics:
Tényleg csak röviden, mivel ne offoljuk szét a topicot. Jelenleg nincs pontosan meghatározva a kárpótlás mikéntje, kidolgozás alatt van. Addig, amíg ez ki nem derül, nem lehet tudni ellopták e vagy sem. Illene kivárni. Ráadásul elismerték, hogy máshová fizeted mostantól, nem eltűnt a süllyesztőben a pénzed.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:49:09

@Muad\\\'Dib: Igazad van! Az allami kozos olyan szepen nyomon kovetheto! Igazan hiba lenne sullyesztonek hivni!

Muad\\\'Dib 2010.11.08. 15:52:07

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Na tényleg utoljára off. Szívesen vitáznék erről a témáról, de nem ide való. :)
Az állami közös legalább annyira nyomon követhető, mint a magán. Ha nem hiszed, nézz körbe az USA nevű helyen, ahol többen nem is olyan rég meglepve konstatálták, hogy fájdalommentesen semmivé lett "némi" megtakarításuk a nyomon követhető magánszektorban.

AnnaKarenina 2010.11.08. 15:53:16

@Jofiu: Az otthon szülés nem inkább divat? Vissza a természethez. Biotermék, ami a DDT-s földben terem.
Ezoteria.

Mo.-on nagyjából 90 ezer szülés van évente. 2009-es statisztikát olvastam, hogy ebből 405 otthon szülés történt, egy nagyobb rész Bp.-en és Pest megyében (valószínűleg ők a G.Á.-féle otthon szülők), a többi, még kétjegyű számmal kifejezhető eset Hajdú-Bihar, BAZ és Szabolcs-Szatmár megyében volt.
Kb. ez az igény.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 15:55:08

@Muad\\\'Dib: Mar korbeneztem. Nemcsak ott, mashol is. Az USA-ban gondolom arra megtakaritott penzre gondolsz, ahol atvertek oket fake kotvenyekkel es hitelekkel. Nalad a magannyugdijpenztarad ilyenekbe fektetett? Atvert? Nem? akkor szimplan lenyuljak toled a penzt es megy a nagy levesbe. De ha te tudod hogyan kovess barmit is nyomon ITT Magyarorszagon a kozos kasszaban, akkor legyszives vilagosits fel. Mert en eddig nevreszolo szamlarol meg nem hallottam. De tudod mit? Nezz korbe emetorszagban es Svajcban a nyugdijkasszak kornyeken. Aztan akar vitazhatunk is.

AnnaKarenina 2010.11.08. 15:56:01

@Muad\\\'Dib:

Jó érv ez most, amikor a kormány már bejelentette, hogy jövőre költ is már más célra az mnypt.-i pénzből.:)

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/08/a_nyugdijpenztari_hozamok_alaassak_a_kormany_erveit/
Lehetne azt szigorúbban szabályozni, ellenőrizni, de nem ez a cél.

AnnaKarenina 2010.11.08. 15:57:40

@Jofiu: De ha még meg is duplázódna, vagy triplázódna ez a szám, arányában jelentéktelen.

2010.11.08. 15:57:58

@Muad\\\'Dib: "Az állami közös legalább annyira nyomon követhető"

köszönöm Emese, nincs több kérdésem.

Muad\\\'Dib 2010.11.08. 16:00:02

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
"...Egyéni számlás állami nyugdíj, illetve verseny a magánpénztárak és az állami nyugdíjrendszer között - az utóbbi napok bejelentései szerint ebbe az irányba vinné el a nyugdíjrendszert a kormány...2
origo.hu
@AnnaKarenina:
A magánnyugdíjpénztár is költ a pénzedből. Valamint nyugodtan csődbe mehet.

Bocsánat, de tényleg nem válaszolok tovább, mert szétoffoljuk a blogot. Ezt még nyugodtan reagáljátok le, de azt hiszem még egy ideig elvitáznánk. :)

smartdrive 2010.11.08. 16:00:41

jót nevetnék, ha a Te gyereked halna meg születésekor, mert nincs a közelben orvos

filiszteus 2010.11.08. 16:02:09

Ez az egész otthonszülés téma a legklasszikusabb "vihar a biliben" eset. Ha valakinek ez a legnagyobb problémája, élete nagy eseménye, gyereke megszületésekor, hogy kórházi ágyon vagy otthon a kanapén szülje meg és komplikációk esetén majd a szomszéd mozdonyvezető végezze el a császármetszést, azt csak sajnálni tudom.

Szelid sunmalac 2010.11.08. 16:02:51

@Muad\\\'Dib: Csodbe mehet, de van mogotte garanciaalap.

Te figyelj csak...es hogy van a, hogy fizeted, fizeted, aztan majd kitalaljuk hogyan kovessuk nyomon? De gondolom ez nem santit.

Jofiu 2010.11.08. 16:04:11

@AnnaKarenina:
No comment.
Mar tul van beszelve a dolog a reszemrol, nem fuzok tobbet a temahoz.
A korhazi szulest tartom nagy altalanossagban jobbnak en is, de a torvenyi tiltast tulzasnak tartom. Konkret esetekben lehet az otthoni a szerencsesebb dontes, nem zarnam ki az osszes jovobeni ilyen esetet minden aron.
Ennyit akartam hozzafuzni.

Az embereket hajto motivaciorol pedig meg beszelhetnenk napestig es nem jutnank egyertelmu, altalanosan ervenyes konkluziora. Mint a szules eseteben sem lehet.

belekotty 2010.11.08. 16:07:12

@Jofiu: "Te hulye vagy. Hozod az optimalis szituaciot, es elvarod hogy talaljak benne hibat?"

- Szóval a kórház az optimális szituáció, amiben nem találni hibát? Ki is a hülye? :-))

gyilkos fűegér 2010.11.08. 16:07:58

@freagle:

Na végre valaki utánanézett, nem csak a nyálát veri...

"A szülés természetes folyamat"

Nem, a szülés akkor volt természetes folyamat, amikor az embergyerek még nem akkora fejjel született, mint egy luftballon. A gnúborjú születése a természetes folyamat. De nem természetes folyamat az ember születése, a francia bulldog születése, meg a rommá tenyésztett díszhalak "születése".

dtk74 2010.11.08. 16:15:35

@AnnaKarenina: Bábát sem választunk, egy intézményt választok, az ott dolgozókkal együtt. Jó hogy a doki nem utazott el, de ez csak véletlen, ha pedig beteg lett volna és bemegy, akkor biztosan örültél volna egy remegő kezű, vagy fertőző segítségnek.
Minek ez az orvosválasztósdi? Ha lelki támogatás kell ott van a férj. Vagy nem. Ha nincs gond, ő is elvégzi amit kell, ha gond van, akkor pedig legyen ott az ügyeletes, aki friss, felkészült, és teszi a dolgát.

Jofiu 2010.11.08. 16:18:03

@belekotty:
Direkt sarkitasz. Nem erted, de lehet nem is akarod erteni mirol beszelek, csak mert nyomkoban neked nem tetszo elemeket tartalmaz.
Mindegy, akarmi is a motivaciod tovabbi jo szoparbajt.

AnnaKarenina 2010.11.08. 16:26:26

@dtk74: Most már kezdünk olyanon vitatkozni, ami tényleg egyénenként változó. Engem az orvos jobban megnyugtatott, mint a férjem, téged nem (ha nő vagy).
Az ügyeletes szerintem másképp látja ezt a dolgot, mint te, amikor megkap egy vajúdó nőt, akinek az előzményeit nem tapasztalatból ismeri.

belekotty 2010.11.08. 16:27:19

@Jofiu: Ja hogy érveid nincsenek! Amivel bepróbálkoztál abban felsültél. :-))

Tiltsuk Bea 2010.11.08. 16:46:26

A leendő anyák ezerféleképpen veszélyeztetik magzatuk egészségét és életét.
Már csak azzal is, hogy közlekednek pl.
De a dohányzásról, alkoholról, napi szintű ordibálásról, egyéb stresszről ne is beszéljünk: ha mindez megengedett, akkor az otthon szülés miért nem?
Ja, hogy AZ SEM TILOS.
Várjunk csak, akkor mi a baj?
Az, hogy orvosok otthonszülés esetén nem nyújthatnak segítséget?
De hát ez sem igaz. Ha egy terhes nőnél váratlanul megindul a szülés, a szomszéd orvosnak nem hogy lehetősége, de orvosi esküje szerint, ha csak akadályoztatva nincs, kötelessége segítséget nyújtani.

Ajaj, akkor most még egyszer: mi a bűncselekmény itt?

Ha a kismamát semmi nem kötelezi, hogy bemenjen a kórházba és az orvos segíthet, sőt segítenie kell, ha hívják egy megindult szüléshez, akkor tulajdonképpen csak az a baj, hogy a szülő nő is és az orvos is ŐSZINTÉN BEVALLJÁK, hogy itt egy előre tervezett otthonszülés volt???
Mert ha letagadnák, és azt mondanák, hogy az orvos épp ott volt és csak segített, akkor senki sem lenne felelősségre vonható?
Illetve, várjunk csak, mégsem: hiszen most TÉNYLEG ÉPPEN EZ történt, és Geréb Ágnes mégis előzetesben van.
Most akkor mi van???

Jofiu 2010.11.08. 16:46:56

@belekotty: Mar bocs, de lathatoan nem is figyeled mit irok, ha figyelned nem irnal ilyen valaszt is mint ez - franc se akart ervelni, foleg nem olyan dologban amit te eroltetsz, belemagyarazod a szavaimba.

polly graph 2010.11.08. 20:07:11

1. A mai lányok úgy szocializálódnak, hogy beléjük nevelik a szüléstől való félelmet, ezért nem vállalják fel szívesen az otthon szülést. Sőt a legtöbben sehol sem szülnek szívesen, és nem is tudnak, ezért van a sok császármetszés.

2. Pár száz év alatt (Semmelweiss, "az anyák megmentője" 1865-ben halt meg) orvostársadalom elérte azt , hogy a nők steril, hipószagú, taszító környezetben, a lehető legalkalmatlanabb pózban szüljenek, ha nem akarják például, hogy idióta férfi kommentelők felelőtlen baromnak tartsák őket, ha nem így gondolkodnak.

Még kevesebb idő kell majd ahhoz, hogy az orvostudomány az emberekbe belenevelje, hogy gyereket nem érdemes és nem is lehet otthon nemzeni, hisz modern mesterséges megtermékenyítéssel kiküszöbölhetőek lesznek betegségek, fejlődési rendellenességek. (Egyébként az otthoni nemzés már ma is egyre kevesebb párnak megy. )Innen már csak egy lépés lesz össztársadalmi érdekekre hivatkozva megtiltani az otthoni nemzést és pl. alsóbbrendűnek kikiáltani a hagyományosan nemzetteket .Tehát a poszt - bármilyen viccesnek is tűnik első olvasásra, semmi mást nem tartalmaz, mint a ténylegesen várható jövőt. Szép új világ!

3. A nők többsége már most sem tudni szülni , hanem kioperáltatja magából a gyerekét a kórházban. Illetve gerincbe kapott érzéstelenítés során tehetetlen bábként asszisztál. Ez nem szülés.

4. Semmelweissel kezdtem, fejezzük is be az "anyák megmentőjével", akinek a gyermekágyi lázról és annak okairól alkotott nézeteit a "tanult" kollégák sohasem fogadták el. Hogy ez az elutasítás és szélmalomharc vezetett e ahhoz, hogy eszét vesztette, vagy vérmérgezés okozta e a bajt, nem tudom, csak azt, hogyan halt meg: elmegyógyintézetbe került, ahol az ápolók 1865-ben agyonverték.

Remélem Geréb nem fog hasonló sorsra jutni, bár ha agyonvereti magát, 100 év múlva szobra lehet, mint "a szülés megmentőjének" és akár egyetemet is el fog nevezni róla a hálás utókor.

kvadrillio 2010.11.08. 20:07:11

ugyanmááááár.....régen a falusi asszonyok a tarlón szültek...., occt a sarlóval vágták el a köldökzsinórt !!!! fájdalomcsillapítóul meg ott volt a kukoricacsutka-ráharapás....... és mégis megmarattak, ha megmarattak..........

..méghogy műtőasztal...., UH....., mega CT, Pláne MRI...., ez mind csak úri huncutság.....

..egy jól-képzett bábaasszony meg ma, 2010-ben már úgy meg tuggya tekerni egy megszületni akaró baba nyakát, hogy utánna már nincs is semmi gond vele többé !!!

venszivar 2010.11.08. 20:07:11

@Kulics: Te büdös rendőr.A te tetves nyugdíjadért menj te az utcára ,más meg majd megy a sajátjáért,ha akar.Eddig sem melóztál soha,most is másokkal kapartatnád ki a sokadik gesztenyéd !?

The Great Destroyer 2010.11.08. 20:07:11

Szerintem is tök jó ötlet az otthonszülés, mondjuk az, hogy ezzel két ember is közvetlen életveszélybe kerül az a boiboyok és biogirlök cseppnyi agyába már be sem fér. Igen sajnos az a helyzet, hogy a modern orvostudomány egyik mellékvágánya, hogy olyan nők is teherbe esnek, illetve hordanak ki babákat, akik erre fizikailag alkalmatlanok.
Sajnos ma már a terhességek több, mint 60%-a nem természetes lefolyású, szükség lehet orvos segítségére bármikor a szülés közben is.
A baba születése alapvetően befolyásolja az egész életének a hátralevő részét is, szülőként nincs jogunk ezzel szórakozni, nincs jogunk felelőtlenül kockáztatni, nincs jogunk kockáztatni azt sem, hogy anya nélkül kelljen felnőnie.
Mielőtt valamelyik élharcos betámadna azért annyit hozzátennék, hogy már van egy gyönyörű kisfiam, és 1hónap múlva születik a következő, akinek az életminőségét szintén nem pénzfeldobásos alapon szeretném befolyásolni...

dtk74 2010.11.08. 20:07:11

@AnnaKarenina: Előzményeit? Kórlapnak hívják, meg kórtörténetnek, de a szülés nem betegség. Itt nincsenek előzmények"", ha vannak, az egy kapcsolódó betegség miatt van.
Pontosabban vannak előzményei, azt fogantatásnak hívják kulturáltan, de ezt remélhetőleg minden orvos ismeri :-)
Egyébként férfi vagyok, és nem nyugtatott meg a tudat, hogy a jószerencsén múlik az idegi, egészségi és mentális állapota, továbbá személyes viszonya az ügyeletes teamhez annak az orvosnak akire mindent rábíznánk. A feleségemet sem, és bár az orvosa bejött egyik alkalommal (levideózta a köldökzsinórvágást, ennyi meló maradt neki), a másik alkalommal éppen ő ügyelt, így az utolsó 5-10 percet ő is az ágy mellett töltötte a szülést vezető szülésznő mellett. Pénzt ezért nem kapott, a rendszeres viziteken mindig megkapja ami jár, és számlát is csak első alkalommal adott, amit nem teszek szóvá. legyen ennyi elég.
A lényeg akkor sem változik, az orvos jó esetben még háttérmunkát sem végez, a szülést a szülésznő vezeti. Akár otthon, akár szülőotthonban, akár kórházban. Legyen kéznél, de ne legyen láb alatt. Hangsúlyozom, mindenki a maga szerencséjének kovács, döntse el szabadon hány orvost, javasasszonyt, szülésznőt és lelkipásztort akar a szülőágy közelébe, hogy megnyugodjon. Ha futja rá, rendelje, vegye.

sakha 2010.11.08. 20:07:12

Tiltsuk BEa-nak tök igaza van. NEm is értem, hogy mi ez a hiszti Geréb Ágnes körül. Senki nem tíltja az otthonszülést. Geréb ÁGnes pedig lehet, hgoy valóban hibá(ka)tkövetett el. MIért nem lehet ezt a két dolgot különválasztani.

Azzal atzonban egyetértek, hogy

1. Az orvosok semmiért nem vállalnak felelőséget, és ők valahogy nem állnak ugyanilyen ügyekben megbilincselve a bíróság előtt.

2. Otthonszülni ugyan lehet, de a rávonatkozó szabályozás, a hozzákapcsolódó TB ellátás a nullával egyenlő. Pedig olcsóbb, jobb és lenne rá igény.

vakvarju 2010.11.08. 20:07:12

@rockjano_: Rabláncon tényleg nem kellene vezetgetni. De! Őt eltiltották a hivatása gyakorlásától. Nekem az a véleményem, hogy aki otthon akar szülni, szüljön otthon. Azonban abban az esetben, ha a szülésnél problémák jelentkeznek, akkor ne a mentőket hibáztassák, hogy későn értek a helyszínre, nem jöttek időben, nem került időben kórházba a szülő nő, stb, stb. Az én lányom mind a négy gyerekét kórházban szülte, nagyon kellemes körülmények között, egy tündéri szülésznő és egy nagyon jó orvos segítségével. Eszébe nem jutott volna otthon szülni. Aki otthon akar szülni, vállalni kell a kockázatát is. A szülés tényleg természetes dolog addig, amíg probléma mentes. Szerintem az otthon szülés most inkább divatos, mint praktikus. Persze erre lehet azt mondani, hogy régen is otthon szültek az anyukák. Igen, ez is igaz. De azt nem tudjuk, hogy mekkora volt az újszülött kori halálozások száma. Ja és régen a patakban mostak és szekérrel mentek a szomszéd faluba. A gyulladt testrészekre pedig pókhálót tettek. Tessék választani!

belekotty 2010.11.08. 20:07:15

@Jofiu: Elismerted hogy a kórház az optimális szituáció, oszt most itt vergődsz a saját hülyeségeddel. Olyan 1*ű vagy, hogy a százasszög hozzád képest mikroprocesszor.

Te kezdtél hülyézni és belesültél a saját kijelentésedbe!

"Az hogy a nejed pozitiv pelda a korhazi szulesre, az nem jelenti azt, hogy csak ilyen letezik. Biztos lehetne negativ peldakat is hozni."

belekotty 2010.11.08. 15:32:00
@Jofiu: Mondj egy példát ahol hátrány hogy a sebész, a műtő és minden műszer ott van helyben, nem kell a kórházba rohanni, mert ott vagy!

Jofiu 2010.11.08. 15:47:08
@belekotty: Te hulye vagy. Hozod az optimalis szituaciot, es elvarod hogy talaljak benne hibat? Nem vagy ep! Te direkt ertetlen vagy vagy szandekosan kotekszel.
Talan gondolj olyan esetekre amikor muhiba tortenik a korhazban.
Ugye hallottal mar ilyenrol?

hegyilany 2010.11.08. 20:07:15

A csecsemőgyilkos/-nyomorító szülészorvosokat miért nem vezetik el lábbilincsben???

City of Troy 2010.11.08. 20:07:15

ez most komoly...ezek nem normálisak !!!
mi 3 éve szeretnénk babát, de nem sikerült még, akkor költözzünk kórházba? ez hülye :) így sincs elég hely....áh ez nonszensz :)

Tiltsuk Bea 2010.11.08. 20:07:16

És igen, a legtöbben soha nem fogják megérteni, hogy mit okoz egy újszülöttnek az a tapló hozzáállás és az általa kiváltott stressz, ami a legtöbb kórházban az esetek többségében éri az anyát.
Ezért nem is érdekli őket és hülyének néznek mindenkit akit igen.
Sőt, lelki sérüléseiket és nyomorukat elkendőzendő még ők támadják agresszíven azt aki őket semmiben nem korlátozná, nekik semmi rosszat nem tenne egyébként.
Vagy miért is akarunk beleszólni abba, hogy ki hogyan kockáztatja magzata életét?
Amikor az abortusz is engedélyezett?

AnnaKarenina 2010.11.08. 20:07:16

@Tiltsuk Bea: Jól látod, az otthon szülés nem tiltott dolog. Ezért nem is büntetik az anyákat, bármi is a kimenetel.
Geréb Ágnes azonban jogerősen el van tiltva szülések levezetésétől, ezért van előzetesben. Amikor a szülés megindult, azonnal mentőt kellett volna hívniuk, helyette levezette a szülést és amikor látta, hogy baj van, mentőt hívtak.

paddington 2010.11.08. 20:47:39

@Tiltsuk Bea egytlen dologban tévedsz, abban, hogy senki nem kötelezi az anyukát, hogy kórházba menjen, ugyanis a szülő nőt a törvény korlátozottan cselekvőképesnek mondja, aki helyett a barom orvos dönthet, akár egy képzetlen mentőorvos a hihetetlenül felkészült bábával szemben. Tehát, ha nem akarod, hogy kórházban köss ki, előre, lehetőleg közjegyző előtt, beszámíthatóságodat bizonyítva kell nyilatkoznod, hogy nem mész kórházba. És még akkor is joguk van normál szülés után a gyerekedet elvinni, mert róla a magyar jog szerint nem dönthetsz ebben az esetben. Ha meg komplikációt vél látni valaki, utólag perelhetsz, akár rendőri erővel is bevihetnek a kórházba, mert állítólag veszélyezteted a gyereked.

A kórházban szülő nő is hazamehet a szülés után azonnal, de ha magyar (a külföldi gyerekeket gyorsan hazaküldik a fertőzésveszély és a valaki által említett cukrosvíz, stb. elkerülése miatt), a gyerekét nem viheti magával.

Tehát a dilemma az, ha egy kiváló orvos (mert Geréb Ági ma talán a legfelkészültebb és legtapasztaltabb Magyarországon) segít, de nem rángat be a kórházba azonnal, máris bűnös lehet. Elég ha egy nagymama, aki nem értett egyet az otthonszüléssel feljelenti.

A kórházban pedig ott a protokoll, ami megvéd mindenkit. Igaz, hogy megcsonkult az anya és sérült lett a gyerek, vagy mindketten meghaltak, de a protokoll "be lett tartva", tehát minden rendben van.

paddington 2010.11.08. 20:47:40

@freagle: Megtévesztő kutatás az otthonszülésről

Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért Társaság sajtóközleménye

2010. november 8.

A napokban félrevezető adatok és megtévesztő orvosi következtetések láttak napvilágot a Hollandiában nagyon népszerű és nagyon elterjedt – a szülések mintegy harmadát kitevő – otthonszüléssel kapcsolatban. Az otthonszülést támogató szakemberek itthon és külföldön a tanulmány módszertani hiányosságaira hívják fel a figyelmet, amelyek megkérdőjelezik az állítások hitelességét. A cikk módszertani hiányosságait kritizáló szakmai vélemény(1) azóta az azt közzétevő British Medical Journal weboldalán is megjelent.

A British Medical Journalben megjelent cikk(2) azt vizsgálta, hogy a szülés helyszíne mennyiben befolyásolja a szülőanya és a magzat biztonságát, azaz, hogy az otthonszülő egészséges és kórházban szülő egészséges szülések között van-e különbség. Arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált mintegy 37 ezer szülés kapcsán a magzati halálozás az otthonszüléseknél, ahol szülésznők/bábák segédkeztek, magasabb volt, mint a kórházban. Az elmúlt években ez az első és egyetlen olyan kutatás, amely Hollandiában kevésbé biztonságosnak találta az otthoni szüléseket, ezzel szemben létezik számos olyan, amely a biztonságosság tekintetében az otthoni és kórházi szülések között nem mutatott ki különbséget.

„A most publikált cikknek számos korlátja és módszertani hiányossága van, ezek egy részét maguk a szerzők is elismerik” – állítja dr. Lobmayer Péter, orvos és epidemiológus, az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért (OSZABISZ) képviselője. Alapvető problémának tartom, hogy a kutatás során nem különböztették meg a tervezett és a nem tervezett otthonszüléseket, innen is származhat a hibás következtetés, ami egyébként élesen ellentmond a korábbi tanulmányok adatainak. Ugyancsak fontos probléma, hogy a tanulmányban csupán egy holland régió szülészeti gyakorlatát tekintették át ahol az otthonszülésekre vonatkozó összes halálozási adat rendelkezésre állt, de magukra a szülések számára vonatkozó adatok nem, ami a számolt halálozási rátát hamisan magassá tehette. Az sem korrekt, hogy a cikkben csak aggregált, azaz kor, iskolázottság, etnikai hovatartozás szerint nem szétválasztott adatokat használtak, márpedig ismert, hogy például a különböző életkorban lévő szülőnők esetében a magzati halálozás is különbözik. Sajnos a módszertani hiányosságok miatt a tanulmány készítői nem tudtak részletes elemzést végezni, ez pedig nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy a biztonságról valós állításokat lehessen megfogalmazni.

Így határozott álláspontunk az, hogy a cikk alapján nem megalapozott az a következtetés, amely szerint az otthonszülés egészséges várandósság esetén veszélyesebb, mint a kórházi szülés. Ezt maguk a szerzők sem teszik meg, nem véletlenül, nem lehet tudni ugyanis, hogy a különbség nem a módszertani hiba következménye-e.

Az OSZABISZ szerint továbbra is a BJOG brit szülészeti lapban tavaly megjelent, egész Hollandiára kiterjedő s több, mint 500 000 szülést vizsgáló tanulmány(3) mérvadó, amely alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egészséges nők esetében a szakképzett szülésznők által kísért otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi szülés. Ennek a kutatásnak az eredményeiről azonban, valamilyen oknál fogva, a hazai média nem tudósított.

(1) www.bmj.com/content/341/bmj.c5639.full/reply#bmj_el_244029

(2) www.bmj.com/content/341/bmj.c5639.full

(3) onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2009.02175.x/full

paddington 2010.11.08. 20:47:40

@AnnaKarenina: Ez egy kicsit tévedés. Geréb Ágnes orvosként van eltiltva, ezért - bár az ország talán legképzettebb szülészorvosa - elvégezett bábaiskolát is, így levezethet szülést. Ha az anyuka kifejezetten úgy rendelkezik, hogy ne hívjanak mentőt, nem kötelező, hiszen elvileg joga van ott szülni, ahol szeretne. Amúgy nem Geréb Ági vezette le az ominózus szülést, csak tanfolyamot tartott ugyanabban az épületben. És igen, valószínűleg rábeszélték az anyukát, hogy hívjanak mentőt, mert úgy látták a felkészült bábák, szükség van rá

AnnaKarenina 2010.11.08. 21:41:32

@polly graph: Látod te magad sem vagy olyan toleráns, mert azokat meg elítéled, ha akár a félelmeik, akár divat miatt a császármetszést, vagy az epidurálást választják. Pedig ez is az anya döntése arról, hogy hogyan szüljön.
Vagy fájjon csak? A Bibliában is benne van, úgy emlékszem.
Én imádom Soma mamagésát, de kb. itt az a szint, hogy az ősanyaságot elfogadjam, nem kívánnám magamat, vagy másokat az őskorba visszataszítani.

AnnaKarenina 2010.11.08. 21:41:33

@paddington: Hát ez is egy álláspont. Azért olvasd vissza, mit írtál le. Mondani azt mondanak, amit akarnak, és az történt, ami történt.
Egy anyukát rá kell beszélni arra, hogy hívjanak mentőt, ha a gyermeke nem lélegzik? Az apa az utcán fogott egy mentőt, amíg a másik még úton volt. Szerintem elég kétségbeejtő helyzet lehetett. Akinek ez jó, tegye.

AnnaKarenina 2010.11.08. 21:41:33

@paddington: Azt azért nem értem, hogy G.Á. orvosként nem vezethet le szülést, bábaként igen. Szerintem G.Á. egy személyben orvos és bába, és a szülés levezetéstől van eltiltva. Ha nem így lenne, akkor csak azt kellett volna mondania, most bába vagyok. :)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.08. 21:41:33

Ez a vita (otthon vagy kórházban szülni) hatalmas indulatokat gerjeszt, mindkét tábornak vannak megfontolandó érvei. Egy ilyen fontos kérdésben csak társadalmi konszenzus dönthet:

- Pártatlan bizottság felállítása szükséges, olyanok lehetnek csak a tagjai, akik még nem szültek;
- Össze kell minden érvet gyűjteni a két táborból, különös tekintettel az adófizetési morál alakulására (kik az adóelkerülők inkább, az otthon világrajöttek vagy a kórházi babák)?
- Amíg nincs megegyezés, addig mindenfajta szülést fel kell függeszteni.

Never 2010.11.08. 21:44:09

Kérdezem, hogy egy ember (Geréb Ágnes) keze között hány gyerek és anya kell, hogy életveszélyes állapotba kerüljön vagy meghaljon, hogy a rózsaszín köd felemelkedjen egyes emberek szeméről?

Az, hogy egyes kórházakban az állapotok szörnyűek, nem azt jelenti, hogy eleve nem megyek kórházba, hanem azt, hogy megválogatom, hova megyek.

A szülés egy súlyos, az anya és a gyerek szervezetét is vészesen megterhelő folyamat. Ha valami is mellémegy, abba MEG LEHET HALNI. Mennyi idő és energia, mire ez belemegy emberek csökött fejébe?

Olvasom a kommenteket, hogy milyen szörnyű volt az orvos. Nos: JÁRJ UTÁNA. KÉRDEZD MEG. OLVASS UTÁNA. FOGADJ MEGBÍZHATÓT.

Ez is egy szakma, mint bármelyik másik, rendesekkel és kóklerekkel. Csak ezen éppen a feleséged és a gyereked élete múlik.

Tehát innen üzenem minden férjnek: NE LÉGY TÖKETLEN.

belekotty 2010.11.08. 21:49:28

@paddington: A bíróság jogerős végzése amivel továbbra is előzetesben tartják Geréb Hentes Ágnest, nem ezt állapította meg. Szerintük ez arra is vonatkozott.

Jofiu 2010.11.08. 21:54:58

@belekotty:
Akkor meg egyszer utoljara. Valojaban a te bajod ha nem erted vagy nem akarod erteni, de a lelkiismeretem kedveert teszek meg egy probat, latva, mennyire racuppantal.
Nem mondtam azt, hogy a korhaz az optimalis szituacio, ezt valamilyen okbol te fogtad fel igy. Bizonyara ezt akartad kihallani belole mert neked ez igy tetszik. Vagy egyeb okok.
Azt mondtam, hogy ha hozol egy optimalis szituaciot, abban nem fog senki hibat talalni. Hisz direkt optimalisra szabtad a szituaciot. En egy kiragadott, optimalisra szabott szituaciora reagaltam es nem altalanositottam ebbol az osszes korhazban elofordulhato esetre. Arrol nem volt szo, nem is celoztam ra, hogy kizarolag a te altalad hozott optimalis szituacio letezhet korhazban. Latsd elozmenyekben: "az nem jelenti azt, hogy csak ilyen letezik"
Eszre lehet venni egy masik mondatbol is: "Talan gondolj olyan esetekre amikor muhiba tortenik a korhazban."
En a muhibat nem tekintem optimalis szituacionak. Nem is mondhattam ezert azt, hogy a korhazi szitu minden esetben optimalis. Nem ertem hogyan sikerult akar csak reszletekre fokuszalva azt leszurni a modnadombol, hogy altalanositva - minden esetben - a korhazakat optimalis szituacionak tartanam.
Ha figyelsz lathatod, pont arrol beszletem, a korhazakban is fordulnak elo problemak, ezert nem feltetlenul minden esetben ez az optimalis. Altalanositast nem lehet leszurni.
Es pont ezert nem is tartanam udvozitonek az otthonszules feltetel nelkuli tiltasat.
Sajnalom, hogy nem ment at. Biztos ez is a rovid kommentek atka. Es bocs ha hirtelen felindulasbol lehulyeztelek, csak mert ugy ereztem szandekosan felrenezel a rossz peldaktol.
Remelem sikerult tisztaznom mirol is beszeltem es lezarhatjuk a kettonk csevejet.

AnnaKarenina 2010.11.08. 21:57:44

@paddington: Korábban már írtam, de még egyszer: a jelenlegi arány az otthon szülés és a kórházi szülés között 405 és 90.000 körül - 405 (2009).

Ebben a jelentésben 2004-ig visszamenően vannak statisztikai adatok.
www.antsz.hu/portal/down/kulso/euigazgatas/vedono/vedonok_tudomasara_jutott_otthonszulesek_04-09_20100127.pdf

Ennyi otthoni szülést szép csendben is meg lehet oldani, szerintem a fontossághoz képest túl nagy hangsúlyt kap az egész téma a médiában, itt a neten is. És nem a szabolcsi otthon szülő követeli a szabadságjogait, ő csak kényszerűségből, vagy nemtörődömségből, vagy hagyományból teszi.

Anti Anyag (törölt) 2010.11.08. 21:57:51

Vajon miért kötik össze az otthonszülés témáját egy gyerekgyilkossal?

Attól, hogy akárhol javíthatok autót, még nem jelenti azt, hogy ha Mekk mester elbassza a fékemet, nem érdemli meg, ha leültetik egy balesetem kapcsán.

Az otthonszülést nyilvánvalóan szabályozni kell és főleg a Geréb féléket kell kiszűrni.

belekotty 2010.11.08. 22:07:35

@Jofiu: "Te hulye vagy. Hozod az optimalis szituaciot, es elvarod hogy talaljak benne hibat? "

- Ha nem találsz benne hibát, akkor optimális szituáció. Hülye vagy fiam! Műhiba mindenütt lehet, ahogy komplikáció is. Ezek elhárításához a legoptimálisabb a kórház. Olyan sötét vagy hogy az eseményhorizont hozzád képest falitükör.

Baldrick68 2010.11.08. 22:10:11

Én mint ifjú apuka (a kisfiam 1 hete született) aki bent volt a szülésnél, nem is értem ezt az otthonszülős mizériát, komolyan.
Szóval a mi történetünk a következő módon zajlott.
28. reggel a feleségem szól hogy szivárog a magzatvíz.
Ok. mondnom irány a kórház.
A víz szépen szivárog de a fájdalmak nem igazán akarnak jönni.
Este 9 körül döntenek a dokik hogy mivel nincsen semmi komoly kontrakció és szivárog a magzatvíz így fenn áll a fertőzés veszélye, nem várnak tovább jöjjön a "gyorsító".
Mielőtt beadták volna legalább fél órán keresztül monitorozták a magzati szívhangot és a fájások intenzitását.
Erre azért volt szükség hogy kiszűrjék ha valami gubanc van és császározni kell.
De szerencsére jól működött a gyerek szíve és beadták az infúzióba a "gyorsítót".
A lényeg hogy a szülésznő és a doki, nagyon türelmes és segítőkész volt végig, nagyon normálisak voltak.
Mondták hogy mi fog történni , mit csináljon , mit miért csináljon. Közben a monitor folyamatosan fenn volt a feleségem hasán és figyelték a magzati szívhangokat hogy tudják azt ha valami rosszul alakul.
A lényeg az hogy éjfél után 1 perccel meg is született a kisfiunk.
Maga a kórházi környezet a személyzet tök normális volt, nem volt vele semmi gubanc.
---------
Az egyik haverék 10 nappal korábban szültek ott a gyorsító beadása előtt a monitoron kiszúrták hogy valami nem stimmel és a császár mellett döntöttek, mint kiderült nem alaptalanul, mivel a kiscsaj köldökzsinórja beszorult volna a szülőcsatornába oszt Game Over.
----------

Azoknak akik azt kifogásolják hogy miért tartják benn szegény gyereket 3 napra amikor nyugaton egyből hazaengedik őket.
Nos régen ez 10 nap volt, majd lement 7 napra most 3 mert csak ennyit finanszíroz az OEP.
A gyermekorvosok amúgy kevésnek tartják a 3 napot, ugyanis ilyenkor kezdenek besárgulni a babák a vérben felhalmozódott bilirubintól.
Azt meg ki kell kezelni mert idegrendszeri károkat okozhat.
---------------

Krumpli Bogart 2010.11.08. 22:10:24

Szerintem minden nő ott és úgy szüljön, ahogy akar.
Nem lehet a nőt arra kényszeríteni, hogy a szülésnek olyan módját alkalmazzák nála, amit nem érez biztonságosnak.
Én pl. kizárólag PIC osztállyal ellátott klinikán voltam hajlandó szülni, császárral, tökéletesen fájdalommentesen. Nagyon haragudtam azokra, akik ezt megpróbálták megakadályozni pl. olyan véleményekkel, hogy "sok az indokolatlan császár", meg "nem kívánságműsor".
Aki a természetes szülést óhajtja, annak joga van természetesen szülni és joga van ahhoz, hogy az állam a feltételek megteremtésével biztosítsa számára ezt az alternatívát. Én ugyan sosem szülnék természetesen, de maximálisan támogatom azokat, akiknek erre van igényük.
Geréb Ágnes más tészta... Az ilyen elszánt, agresszív fanatikusok általában többet ártanak a nemes ügyeknek, mint amennyit használnak. (Szemeteszsák fölött, koszos lábbal, guggolva méhlepényt taperálni nem menő. Szerintem....)

belekotty 2010.11.08. 22:10:35

@Jofiu: "Sajnalom, hogy nem ment at. Biztos ez is a rovid kommentek atka. Es bocs ha hirtelen felindulasbol lehulyeztelek, csak mert ugy ereztem szandekosan felrenezel a rossz peldaktol.
Remelem sikerult tisztaznom mirol is beszeltem es lezarhatjuk a kettonk csevejet."

- A végét csak most olvastam el. Az eseményhorizontot visszavonom. Békejobb.

belekotty 2010.11.08. 22:16:21

@Baldrick68: "Az egyik haverék 10 nappal korábban szültek ott a gyorsító beadása előtt a monitoron kiszúrták hogy valami nem stimmel és a császár mellett döntöttek, mint kiderült nem alaptalanul, mivel a kiscsaj köldökzsinórja beszorult volna a szülőcsatornába oszt Game Over."

- Az én fiammal ugyanez történt. Ott voltam. 5 perc alatt megcsászározták a feleségem.
Legszívesebben minden picsának aki otthon szüléssel kockáztatja a gyereke életét, saját "kezűleg" rúgnám szét a kényes seggét.

Baldrick68 2010.11.08. 22:24:26

@belekotty:
Az eset kapcsán pont erről beszélgettünk a haverral.
Maga a terhesség mintaszerű volt náluk is, nem volt semmiféle komplikáció, semmi nem utalt arra hogy bármiféle gond lehetne.
Ennyi erővel akár otthon is szülhettek volna (persze ezt ők is hülyeségnek tartják) oszt ha menet közben beszorul a köldökzsnór mi a francot csináltak volna???
A sok egybites azt nem érti hogy a baba amikor jön kifelé a szülőcsatornából akkor forgó mozgást végez hogy kiférjen a medencén. Ilyenkor simán előfordul hogy a köldökzsinór valahová oda tekeredik vagy beszorul és akkor kész a baj.
Ilyenkor pedig a másodpercek is számítanak.
A kórházra azért van szükség mert pillanatok alatt kialakulhat valami komplikáció és nagyon nem mindegy hogy a műtő a szomszéd szobában van vagy a város túlsó végén.

Baldrick68 2010.11.08. 22:25:53

Egyébként az lenne a korrekt hogy mindenki szülhessen otthon ha akar de mentőt hívni nem ér :-)

AnnaKarenina 2010.11.08. 22:31:29

@Krumpli Bogart: "Aki a természetes szülést óhajtja, annak joga van természetesen szülni és joga van ahhoz, hogy az állam a feltételek megteremtésével biztosítsa számára ezt az alternatívát. Én ugyan sosem szülnék természetesen, de maximálisan támogatom azokat, akiknek erre van igényük."
Nem kell ehhez semmilyen jog, sem az, hogy az állam biztosítsa a feltételeket. Otthon kell szülni. Nem bünteti senki.
Ez az egész csak G.Á. rögeszméje. Ld. még feljebb az otthon szülők statisztikájáról.

Krumpli Bogart 2010.11.08. 22:36:58

@Baldrick68: Ha meghal a gyerek, vagy a mama, akkor meghal. Régen is meghaltak.
A másik problémám az, hogy ha csak azért kell a kórház, hogy baj esetén legyen műtő a "másik szobában", akkor miért KELL!!! szülőágyon, hanyatt fekve, hogy az orvosnak kényelmes legyen, orvosi "vezénylettel" szülni?
Legyen a kórház területén, de a kórház kompetenciáján kívül bérelhető szülőszoba (saját költségvetésből finanszírozott!!!) bábával, dúlával, káddal, gyertyával, tokkal, vonóval, kinek hogyan tetszik, s ha kell át lehet szaladni a műtőbe. A kórház szedhetné a bérleti díjat, felelősség pedig nem terhelné a bérelt szülőszobán történtek miatt.
Vagy valami... Csak induljon már el valamerre ez az ügy.

Krumpli Bogart 2010.11.08. 22:40:47

@AnnaKarenina: Nem egészen így van. Otthon szülni lehet, csak szakszerű segítséget nem vehetsz igénybe legálisan. Mert ha gond van, az otthonszülést (hehehe, születésházban dolgozik GÁ) levezető szakember személyében vonják felelősségre.
Kórházban is történhet baj, de nem hallottam, hogy a Kecskeméten elvérzett szülő nő orvosa előzetesben lenne.

AnnaKarenina 2010.11.08. 22:41:11

@Krumpli Bogart: De miért? Évi 400-430 ember miatt, amiből 68 volt a vélhetően G.Á.-féle otthon szülő Bp.-en és Pest megyében.

AnnaKarenina 2010.11.08. 22:46:44

@Krumpli Bogart: Folyik abban az ügyben a vizsgálat, de valaki nyilatkozott arról, hogy évente 4 olyan eset van, amikor elvérzik az anya. Ez is egy szülési kockázat. És nyilatkozott valaki, akivel hasonló dolog történt, de meg tudták menteni az életét.
Az otthon szüléssel az is a bajom, hogy ha nincs komplikáció, tulajdonképpen nincs szükség szakszerű személyzetre, ha komplikáció van, nem biztos, hogy elég a bába.
Szerintem a 400 körüli éves otthon szüléshez képest túl sok ez a hangosság a szabad szülésről, főleg, hogy a többségük nem G.Á.-féle indokok miatt szül otthon.

belekotty 2010.11.08. 22:48:43

@Baldrick68: A feleségem orvos. Gondolhatod hogy mennyire odafigyeltek. A szülészek rémálma az orvos kolléganő, ez köztudott. Minden a legprofibban ment. Lám mégis. A kórháznak köszönhetem hogy van egy minden korosztályos országos matek versenyen döntős fiam.
A feleségem pedig két szakvizsgával rendelkező orvos, tökéletes lefolyású terhességgel.
Érdekes neki eszébe nem jutott otthon szülni.

Krumpli Bogart 2010.11.08. 22:48:51

@AnnaKarenina: Azért, mert szerintem tényleg olcsóbb, mint kórházi kapacitást lekötni, hiszen az esetek döntő többségében megy az természetes úton is.
A másik pedig az, hogy ha legalizálják ezt a szart, akkor az extravagáns bölcsészanyukáknak nem lesz sikk ezen rugózni, majd ha elpatkolt néhány mama és baba az új divathóbortban, akkor helyreáll a világ rendje.
(De ezt csak halkan mondom.) :D

Lovagi Hírnök 2010.11.08. 22:58:27

@Kulics: menj, és tüntess Te is...de lehet hogy a 20 éve félretett pénzednél kicsitt többról van szó, amikor a gyermeked megszületése, élete, egészsége, szadsága a tét...

Lovagi Hírnök 2010.11.08. 23:00:40

@AnnaKarenina:
Honnan tudod ki miért szül otthon?

Krumpli Bogart 2010.11.08. 23:06:14

@Lovagi Hírnök: '98-ban indult a magánnyugdíjpénztári rendszer. 13 éve....

AnnaKarenina 2010.11.08. 23:06:59

@Krumpli Bogart: Ez az az érv, amitől tényleg félek, hogy így olcsóbb. Mint ahogy leírtad, hogy te hogy akartál szülni, mint ahogy én is a lehető legbiztonságosabb módon, kórházban, jó orvossal, aki végigkísérte a terhességemet, úgy másoknak is ezt kívánom.
Ha felmerül, hogy olcsóbb, felmerülhet, hogy jó magyar anya otthon szül, hogy spóroljon az eü.-nek (mindegy, hogy fizet eü. járulékot), és elkezdik visszafejleszteni a szülészeteket. Jó lenne-e ez? Ez a nők vívmánya is, nem kell minden hóbortnak bedőlni.
G.Á.-t is szabadon ereszteném, csinálja, akivel meg lehet csinálni. Szerintem ez a szám akkor sem változna.
Bár nyilván igazad van abban, hogy szabályozás esetén már nem lenne miért sikoltozni. Olvastam valamennyit a svéd szabályozásból, pl. pontosan meghatározzák, hogy mik a kizáró tényezők, míg itthon a bábák azt javasolták, hogy egyéni protokolljuk legyen erre. Így nehéz megegyezni.

Krumpli Bogart 2010.11.08. 23:09:59

@Lovagi Hírnök: '98-ban, azaz 13 éve indult a magánnyugdíjpénztári rendszer.... :)

AnnaKarenina 2010.11.08. 23:14:24

@Lovagi Hírnök: Valóban nem tudom, nem is tudhatom. Feltételezem, hogy a 60+68 (az előbb csak az egyik számot írtam, de megnéztem a statisztikában) bp-i és Pest megyei szülés lehet G.Á. féle szabad szülés, a Hajdú-Bihar megyei 48, borsodi 32 és szabolcsi 32 esetében valahogy nem ez jut eszembe.

De ha az összeset veszem, akkor is jelentéktelen szám az éves születésekhez képest.

Krumpli Bogart 2010.11.08. 23:15:17

@AnnaKarenina: Egyet azért tudomásul kell venni. Nekem a saját gyerekem épségére kell vigyáznom, mert ez a kötelességem. Én nem erőszakolhatok meg más embert, hogy úgy vigyázzon a saját gyerekére, ahogyan én akarom, ahogyan én jónak látom. Sőt, el kell fogadnom, hogy ő is a legjobbat akarja a gyerekének, csak éppen más elképzelésünk van arról, hogy mi a jó.
Az olcsóságtól ne félj! Mindenhol mélyen nyúlnak a zsebedbe. A bába is, meg az orvos is.

AnnaKarenina 2010.11.08. 23:16:25

@Krumpli Bogart: Nem úgy értettem az olcsóságot, hanem esetleg úgy, hogy az eü. kormányzatnak fog ez eszébe jutni.

Krumpli Bogart 2010.11.08. 23:26:07

@AnnaKarenina: Jusson is eszébe, hiszen az én adóforintjaimból gazdálkodik. Aki pedig akar, az kórházban szülhet továbbra is, EP finanszírozással+hálapénz.

Krumpli Bogart 2010.11.08. 23:35:28

Most vettem egy DVD-t, Gilles de Maistre Világra jönni című filmjével.Mexikói, japán, arab, naszáj, indiai nők szülnek természetes módon és egy francia táncosnő kórházban, un. "európai" módon. Meg egy inuit nő, akit rendes "szovjetrendszerű" betegellátás keretében felvágnak, mint a disznót. Meg egy vietnámi kórházi futószalagon szülés....
Érdekes, hogy szemmel láthatóan a kórházban, szülőágyon, hanyatt fekve, műtőlámpával pofán reflektorozva szülő nők szenvednek a legtöbbet.
Szóval, azért ezt a kórházban szülést is nagyon, de nagyon újra kellene gondolni....

Krumpli Bogart 2010.11.08. 23:46:55

Van a filmben egy kanadai művészpár, akik a lakásukban, széles baráti körben szülnek, szakmai segítség egyáltalán nincs. Elmondja a nő, hogy ő a természetesség híve, ez az ő döntése és akkor is így fog szülni, ha bármelyikük belehal és ezt a következményt is felvállalja. Nála a baba rendben megszületett, de a lepény órák múltán sem akart leválni, de ha jól emlékszem, nem derült ki, hogy mi lett a vége.
Nem lehet szembemenni egy ilyen akarattal.

AnnaKarenina 2010.11.09. 00:05:59

Alapvetően mégis csak mást gondolunk erről. Van ilyen akarat, de ne elementáris, abban szinte biztos vagyok.
De most jó éjt!

paddington 2010.11.09. 00:19:57

@AnnaKarenina: szabolcsi otthonszülő gyakorlatilag nincs, mert mentőt hívnak - ez a szokás. Épp ezért elgondolkodhatnának a döntéshozók azon, hogy miért olyan magasan képzett nők választják a háboritatlan szülést, ami ma itthon otthonszülést jelent gyakorlatilag, akik pl. el tudják és akarják olvasni a nemzetközi protokollokat angolul, és látják, hogy a terhesgondozás és az egész szülés rendszere minden nemzetközileg elismert módszerrel ellentétesen zajlik ebben az országban.

És milyen mázli, hogy nem "jut a védénő tudomására" minden otthonszülés - az én gyerekemről már több mint 10 éve hál istennek nem tud a kiváló védőnő

paddington 2010.11.09. 00:26:58

@belekotty: maradj meg a független magyar bíróság iránti erős hitedben, de ne minősíts olyan embert, akit ezrek tisztelnek és akiknek ezrek köszönhetik, hogy egészségs gyerkük született. Tegnap pl. egy szobában ültem egy szülésszel, aki elmondta, hogy persze, sok gyerek halt már meg a keze között (van vagy 30 éves), de ezekhez nem lehet érzelmileg viszonyulni. Követte a protokolokat, így védve van, ha meghalt, hát meghalt - na, ez a hentes

gyógyszerész 2010.11.09. 00:26:58

Mi lenne most a véleményed Geréb Ágnesről, aki ugyan jelen van egy koraszülésnél, de nem csinál mást azonkívül, hogy mentőt hív? No de nem is az a kérdés, hogy Te mit gondolsz róla, hanem mit tehetett volna egy orvos, akinek számít az orovosi esküje? Nem tehetett mást, csak mentőt hív és addig is megpróbál segédkezni. Bizosan ezért érdemelt lábbilincset...
Nagyon szeretem, amikor mindenki elmeséli, hogy az otthonszülés sokkal veszélyesebb, de a számok még olyan országokban is mást mutatnak, ahol mondjuk nem szokás lúgot itatni az Édesanyákkal. Persze elismerem, sokat javult a helyzet Semmelweis óta, Ő még úgy jött rá a gyermekágyi láz okára, hogy azt vette észre, hogy az otthonszülések esetében sokkal alacsonyabb a gyermekhalandóság; a mai különbség hál'Istennek már nem ilyen nagy, de sajnos ma is rengeteg komplikációt visz bele a születésbe az orvos. Több a császármetszés, mert a kórház is többet kap és az orvos is elmondhatja, hogy milyen sokat tett a gyermek életéért és azért kiemelkedő parára tart igényt. Nincs az az oxytocin mennyiség, amit sajnálnának a születés megindítására, ha el kell menni síelni. Mészárosok nyilatkoznak egy nemzetközileg elismert ORVOSról, szakvéleményt adnak a sajnálatos eseményről, ami véletlenül tökéletesen ellentétes, mint a WHO szakemberének a véleménye...

paddington 2010.11.09. 00:32:26

@gyógyszerész: szívemből szóltál. A teljes magyar szülészeti protokol ellentétes a WHO ajánlásaival, így persze, hogy a mészárosok mást mondanak, mint a nemzetközi szakemberek.
A legnagyobb dráma most épp az, hogy a bábák nem mernek odamenni a szülésekhezilletve nem merik hívni őket, nehogy őket is láncon vigyék el. Így segítség nélkül maradnak azok, akik háborítatlanul akarnak szülni

autoreverz 2010.11.09. 05:52:45

Remek kis ötlet volt a poszt, kár, hogy szétoffolták a tüntetők. Személy szerint tetszett volna még az ügyeletes orvos szerepének kibontása arra az esetre, ha a "természetes út" nem menne... :)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.11.09. 07:10:37

8-12 ágyas kórterem? kész swingerparti.

Sztk 2010.11.09. 07:53:00

Hollandiában régi hagyományai vannak az otthonszülésnek. Azok, akik komplikációmentes szülésre számíthatnak, orvos nélkül, bába segítségével, s leggyakrabban automatikusan otthon hozzák világra gyermeküket. Éppen ezért lepte meg a holland közvéleményt egy most publikált tanulmány. Eszerint az alacsony kockázatú, és ezért csak bábával szülő nők esetében kétszer nagyobb a csecsemők halandósága, mint azoknál, akik a nehéz terhesség miatt eleve orvossal szülnek. Még rosszabb a helyzet, ha otthon komplikációk lépnek fel és kórházba kell sietni. Ilyenkor négyszer nagyobb a veszélye annak, hogy a csecsemő meghal.

belekotty 2010.11.09. 08:02:43

@paddington: Az a hentes, akit eltiltottak a szakmája gyakorlásától és mégis űzi az ipart.
A doki meg betartotta a protokoll, míg Geréb Hentes Ágnes szakértők által megállapítottan hibás sorrendben alkalmazta a műfogásokat - 3 szakértő jutott azonos következtetésre - és így kitekerte a baba nyakát. Na ő a hentes.
Több konkrét példát hoztunk, amikor a gyerek életét az mentette meg hogy kórházban szült az anya. Ezeket az eseteket magyarázd meg!

Baldrick68 2010.11.09. 11:03:40

@Krumpli Bogart:
Elárulom neked, hogy pl. a Győri kórházban van mindenféle játékszer, labda, kötél, bordásfal, kád, szülőszék, amit csak akarsz.
Elárulom hogy a feleségem jó ideig a szülőszéken vajúdott és csak akkor feküdt az ágyra amikor már a kitolás volt.
Ott meg ugye nem hátrány ha a szülésznő, doki, aszisztens, stb. látja hogy mi a pálya és egyből tudnak beavatkozni.
----------------------------
Kedves csajszik akárhogy szeretnétek ez a dolog nem elsősorban rólatok szól hanem arról a gyerkőc a lehető legbiztonságosabban és komplikáció mentesebben jöjjön a világra ezt kellene az agyatokba vésni.

Advanced Flight 2010.11.09. 11:10:07

@KarádyKatalin:
Te mi a rákról beszélsz?
A dagadtak meg a cigizők kapnak ellátást? Igen, a rendelőben/kórházban.
A szülő nők kapnak ellátást? Igen, a kórházban.
A dagadt/cigiző jogosult arra, hogy a műtétet, kezelést akármit a lakásában végezze az orvos? Nem, nem jogosult.
A szülő nő jogosult arra, hogy a szülészeti (hangsúlyozom) ellátást az otthonában kapja meg? Nem, nem jogosult.
De MEGSZÜLHET OTTHON, önállóan, orvosok nélkül.
Mert a szülés mint természetes folyamat és a szülészeti ellátás nem ugyanaz!!!
Nagyon bonyolult?

Tiltsuk Bea 2010.11.09. 12:22:58

Még egyszer megkérdezném, mert erre nem válaszolt még senki (soha):

ha egy nőnek joga van magzata életét kiolta(t)ni, vagyis a (leendő)gyermeket elvetetni, akkor miért nincs joga annak életét úgy kockáztatni, ahogy akarja?

2010.11.09. 12:44:46

@venszivar: rajtad átnézek te senki, gyüjjé mán erre rá.

macca17 2010.11.09. 15:56:10

sziasztok, itt egy érdekes vélemény, szerintem elég differenciált (nehéz a gyakorlatban elválasztani geréb személyét az otthonszüléstől): rontgen.blog.vg.hu/2010/11/09/gereb-agnes-es-az-otthonszules/

venszivar 2010.11.09. 18:12:19

@Kulics: Elő kerültél,te büdös bogár.Nyírt volna ki egy bába,majd felfogadom Gerébet a Pál utcából.....Aztán ti tetves zsaruk, hogy néztek át az EMBEREKEN !Anyádon meg menj át,gumicsizmában.

Ladyb 2010.11.10. 08:06:43

@Baldrick68: "Baldrick, for you the renassiance was something that just happened to other people."

nekemnyafogj 2010.11.10. 12:25:11

@Baldrick68: szivesen meselek a gyori korhazrol, mert haromszor szultem ott (ez az en perverziom, korhazban szulni), de meg sosem talalkoztam azzal a szuper szobaval. sot, legutobb fel orat fekudtem hanyatt ctg-n, csak ugy, meg szerencse, hgoy aztan jottek a tolofajasok, es vegre leszedtek. igaz, igy a ctg agyon szultem, mikozben minden szemelyzet a szerelotol a muszakvaltas osszes szulesznojeig es orvosaig ott setalgatott az alfelemnel, mert csak ugy jutottak be az irodaba... nagyon hangulatos es intim volt az egesz,mondhatom, biztos mind az otvenen igy ereztuk. a gyori szuleszet tavol all attol, amit elkepzelnek, hgoy megfelelo hely lenne a szulesre, dehat en mar csak ilyen gyava nyul vagyok, hogy szeretem, ha van a kozelben orvos (bar lenne,a ki elol inakbb hazamennek szulni, nehogy engem is olyan csnyan szetvagjon, hgoy belehaljak...), ugyhogy maximalisan magamra vetek. azert en megertem, ha valakinek ez nem kell, hadd szuljon otthon szaksegitseggel, nekem attol se jobb, se rosszabb nem lesz, en ugyanugy bemehetek muszakvaltasra szulni, hogy megint ilyen sokakat orvendeztessek meg a szuletes szepsegeivel.

na egy dolog viszont felhaborit, megpedig az eljaras, aminek Gereb Agnest alavetik. (ekozben az illeto kaszabolos doki vign tovabb dolgozik a gyori szuleszeten, pedig szamos mas esetben is bizonyitotta nemtorodomseget mar) engem ez nagoyn megingatott az alapveto biztonsagerzetemben. a serencsetlensegbe torkollott ugye miatt mar regota folyt a per, tehat az egy mas dolog, ott majd jutnak valamire. de hogy valakit ilyen eljarassal bortonbe csuknak, mint ot most, az nagyon durva, gykorlatilag azert,mert ott volt, amikor valaki aki odament, szulni kezdett. szoval nagyon meredek. szerencsere nincs haragosom, marhogy olyan igazi, komoly, mert ebben az orszagban siman lecsukathatna semmire is honapokra, mert itt mindent lehet.

nekemnyafogj 2010.11.10. 12:30:29

@Tiltsuk Bea: persze, jo az erv, csak azert akik otthon szulnek, nem hiszem, hgoy ugy erzik, kockaztatjak a baba eletet. en meg sosem mondanam meg senkinek, mit hogyan erezzen. demint mar emlitettem, lenne olyan szuleszorvos a korhazban, akire inkabb racsapnam a taxiajtot, es hazamennek. sosem ereznem ugy, hogy biztonsagosabb ugy szulni, hgoy o van ott, akkor inkabb a ferjem meg a mentos. hat aki otthon akar szulni eleve, annakmeg a bába.

nekemnyafogj 2010.11.10. 12:32:55

@Baldrick68: vagy az nem lehet, hgoy pont a te feleseged szult, es nekunk nyolc masikunknak azert nem jutott az alternativkodasbol??? hmm??? mikor is jartatok ott???

Alf (törölt) 2010.11.11. 00:16:14

az otthonélés miér legális? a kórházban nagyobb biztonságban vagy, ha közbejönne egy baleset vagy megbetegednél.

Kytia 2010.11.11. 16:00:17

@Tiltsuk Bea: Azért, mert az elvetetett magzat már nem befolyásolja a körülötte élők (az anyán kívül) életét, egy szellemileg fogyatékos viszont jelentősen.

Never 2010.11.13. 20:54:06

@nekemnyafogj: A VIP szoba köszöni, jól van, bármikor igénybe lehet venni (egy győri cég alakította ki nagyrészt önszorgalomból).

Az is fix, hogy nem mindegyik orvos habos sütemény az osztályon, de utánaérdeklődéssel lehet jónál kikötni (a többség normális). Amit még érdemes megfogadni: a szülésznő. Sokszor többet tudnak segíteni, mint az orvos (és gyakran a gyakorlatuk is nagyobb).

Geréb Ágnes pedig véleményem szerint közveszélyes, és tényleg rács mögött a helye. Ha valakit eltiltanak a szakmájától, azt nem véletlenül teszik, és szerintem itt nem a szülészlobbi ármánykodásáról van szó, hanem arról, hogy a keze között gyerekek haltak vagy nyomorodtak meg.

nekemnyafogj 2010.11.17. 23:22:33

@Never: nem a vip szobarol volt szo. azt tudom, hogy napi kb tizezerert igenybe lehet venni. de ott szulni nem lehet.
süti beállítások módosítása