2011.02.01.
07:54

Írta: Tacskó Muki

Isten jövőre vonatkozó tervei közérdekű adatok az adatvédelmi biztos szerint

Közérdekű adatnak minősülnek-e Isten jövőre vonatkozó tervei, elképzelései, például, hogy mikor tervez nagyobb katasztrófákat, vagy éppen jótéteményeket az emberekkel? – áll egy, az adatvédelmi biztoshoz forduló állampolgár beadványában. „Lesz-e valóban Jézus harmadik eljövetele, és ha igen, mikor? Mikor áll meg a globális felmelegedés? Ki lesz XVI. Benedek pápa utódja?” Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tenne még fel a beadványozó Istennek, amennyiben erre lehetősége volna.

 

Dr. Jóri András adatvédelmi biztos válaszlevelében írt állásfoglalása szerint az Isten kezelésében lévő adatok közérdekűnek minősülnek, mivel a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 2. § 4. pontja szerint közérdekű adat az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől. Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint Isten egyértelműen közfeladatot ellátó személy, hiszen számtalan ember életében tölt be fontos, sőt központi szerepet nemcsak Magyarországon hanem világszerte is. Erre utal az egyházak állami finanszírozása is, azaz, hogy az állam is támogatja az Istent támogató szervezeteket. Ennek okán pedig bármilyen, Isten kezelésében lévő információ közérdekű, ezért kérésre nyilvánossá kell tenni azokat az állampolgárok számára.

 

„Aggályos azonban az a jelenleg fennálló helyzet, hogy amennyiben a kezelésében lévő közérdekű adatok megismerése iránti igényt Isten elutasítja, úgy az ennek kikényszerítésére kezdeményezett pert jelenleg nincs ki ellen megindítani, mivel a magyar perjog szerint Isten nem rendelkezik perbeli jogképességgel, így alperes sem lehet. Emiatt az információszabadsághoz fűződő alapvető alkotmányos jog is sérül. Felkértem ezért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot arra, hogy ezt a helyzetet orvosolják. A minisztérium válaszában tájékoztatott, hogy felvetésemet a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény soron következő módosításakor fontolóra veszik” – fejezi be állásfoglalását dr. Jóri András adatvédelmi biztos.

 

komment

Címkék: adatvédelem isten közérdekű adatok információszabadság adatvédelmi biztos jóri andrás közérdekű adatok nyilvánossága normakövetés tacskó mukival információs jogok

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr652629283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2011.02.01. 16:27:28

áh, nem ért a perjoghoz.

ha perelni akarok, a keresetlevélbe bele kell írnom alperes címét is.

mi Isten idézhető címe? a Vatikán? vagy Jeruzsálem?

vagy kérjek hirdetményi idézést? mivel valószíbűsítem hogy Isten címe ismeretlen, vagy Isten ismeretlen helyen tartózkodik?

hogyan rendel neki ügygondnokot a bíróság? és kit? a pápát? a református zsinat püspöki elnökét?

de kell ez, ah Isten, aki mindent tud, hivatalból tudomással bír a keresetlevélről?

de mi van ha Isten ellen döntenek? ő hol fellebbez?

aztán isten alanyi illetékmentes-e vagy le kell rónia a fellebbezési illetéket?

nehéz kérések ezek...

Iustizmord 2011.02.01. 16:31:59

áh, nem ért a perjoghoz.

ha perelni akarok, a keresetlevélbe bele kell írnom alperes címét is.

mi Isten idézhető címe? a Vatikán? vagy Jeruzsálem?

vagy kérjek hirdetményi idézést? mivel valószíbűsítem hogy Isten címe ismeretlen, vagy Isten ismeretlen helyen tartózkodik?

hogyan rendel neki ügygondnokot a bíróság? és kit? a pápát? a református zsinat püspöki elnökét?

de kell ez, ah Isten, aki mindent tud, hivatalból tudomással bír a keresetlevélről?

de mi van ha Isten ellen döntenek? ő hol fellebbez?

aztán isten alanyi illetékmentes-e vagy le kell rónia a fellebbezési illetéket?

nehéz kérések ezek...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.02.01. 16:39:47

A problémafelvetés valóban jogos és megalapozott. Szükséges felállítani egy párt- és vallásközi bizottságot, amely beidézheti nevezett alperest is, levelezési címe Vatikán, Szt. Péter tér 1.

Ianas 2011.02.01. 17:08:42

Fotosop, de aranyos :)

Nekrológ · http://nekrolog.blog.hu 2011.02.01. 17:10:57

@Iustizmord:
Miért lenne alanyi jogon illetékmentes, hol van az az Itv-ben? Isten nem a NATO, vagy hátrányos helyzetű óvodásokat élelmező, különösen hasznos közalapítvány.
Fellebbezni, meg ugyanott fellebbez, mint az összes többi halandó és halhatatlan.
Hajlok afelé, hogy az önálló személyiségének rendezése nélkül részesül perbeli cselekvőképességgel, mint mondjuk egy társasház, vagy egy szerkesztőség. Akár e blog szerkesztősége is perelheti.
A Budapesti XX.XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságon Tacskó Muki vs. Isten
Miért pont ott?
Mert a Király sírja Csepelen van, Isten pedig a Mennyek Ura. Az általános illetékességi szabályok szerint tehát Tacskó Muki kolléga a keresetét a csepeli bíróságon nyújtja be.
Istenem, kérlek jelentkezz, szívesen képvisellek. Nem baj, ha le vagy gatyásodva, sikerdíjban is megállapodhatunk, mint a Magyar Gyuri a vörös-iszaposokkal.

ver@s kan-tár 2011.02.01. 17:12:11

Ez most valami vicc?! Mindenesetre – akár kamu, akár hiteles idézet – tanulságos és jellemző is.

A bibi csak a következő: jogalany csakis ember vagy ember létrehozta (alapította/fenntartotta/alkotta/vezérelte) szervezet lehet. Állat – tudtommal – csak akkor, ha emberi képviseletet kap, idegen intelligencia (marslakók, alienek és ET-k) pedig még ekkor sem.

Isten márpedig nem ember. Személy, nem személy: nem jogalany. Ami információ birtokában van, az személyes bár, de nem minősülhet ember meghatározta jogszemlélet szerinti közérdekűnek. Isten nem tagja egy társadalomnak sem, mert ahhoz állampolgársággal kell(ene) bírnia, az anyakönyvet feltételez... stb. Aki Isten anyakönyvét fel képes mutatni, az már eltöprenghet rajta, hol és hogy lesz képes az Örökkévalót a jogi normák terén megszorítani. De nem addig.

Locassen 2011.02.01. 17:13:16

@peetmaster: Isten pontos lakcíme: Mindenhol. A Szent Péter téren csak a kézbesítési megbízottja lakik.

Mr. Hilter 2011.02.01. 17:35:34

Ehh, sok dumkopf monoteista... Először azt kellene tisztázni, hogy kit idézzenek a Walhallából a tárgyalásra.

martianhellacopter 2011.02.01. 17:53:47

Hol fellebbez...hát nincs überisten?

ŰRISTEN...

7vZdhz 2011.02.01. 17:58:17

Isten jövőre vonatkozó tervei mind benne vannak a BIBLIÁBAN olvasd el és tudni fogod.

Link Elek 2011.02.01. 18:00:09

Pert vesztett Isten ellen egy temesvári rab
index.hu/bulvar/sten7318/

]{udarauszkasz 2011.02.01. 18:49:50

idegen intelligencia nem lehet jogalany? hm.
es ha errol az idegen intelligencianak mas a velemenye? Semmi se bizonyitja, de nem is cafolja, hogy nem szallnak le holnap reggel 08:19 perckor a Hosok teren. Ezt ki fogja nekik elmondani? Anelkul, hogy barmifele csillagkozi haboru kitorne?

alex4 2011.02.01. 18:57:48

@7vZdhz:

Hát, valami megbízhatóbb forrást is megadhattál volna! Egyáltalán, m'ért pont a „3-az-1-ben" isten tervei felől érdeklődik? Mi van a többivel?

Olyan agyszülemény (vö. isten) úgysincs, amlyikre legalább 4-4,5 milliárd ember ne tenne magasról a Füldön... Még a „3-az-1-ben" isten is jó, ha egyharmadot képvisel világszerte. Azaz, nincs olyan isten, amelyiknek ne lenne kétharmados ellenzéke BÁRHOL a Földön...

lutria 2011.02.01. 19:02:01

A beadvány irója járuljon személyesen Isten szine elé és tegye fel a jövöre vonatkozó kérdéseit.
Előtte kérjen időpontot Szent Pétertől,a menyország gondnokától,csak ő tudja beengedni,mert nála van a kulcs.

7vZdhz 2011.02.01. 19:08:05

alex4 látod pont ez a baj azért ilyen a világ amilyen

alex4 2011.02.01. 20:17:18

@7vZdhz:

Igen, azért ilyen a világ, amilyen, mert az embereket nem a józan ész vezérli, hanem kitalálnak maguknak mindenféle agyszüleményt (több százat, ezret...), de nem gondolkodnak el azon, hogy már kettő db minden6ó is túl sok minden6ónak...

Ja, és az még hagyján lenne, ha mindenki saját magát kábítaná ilyesmivel vagy esetleg mást is, csak legalább ne kerülne pénzébe az adófizetőknek! Tudom, hogy nagyon sok felé szórják a köz pénzét, de biztos, hogy NAPI 100 millió forintot kell költeni M.o.-on imádkozásra? (Lásd: magyar költségvetés!)

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.01. 20:17:38

Amennyiben részt vehetek a tanúvédelmi programban, szívesen tanúskodom. Erős a gyanúm azonban, hogy röpke 30-40 éven belül a terheltnek köszönhetően fűbe harapok.

alex4 2011.02.01. 20:18:39

Kicsit morbid, de az angolul tudóknak ajánlom, mert jól és szórakoztatóan illusztrálja a vallási zagyvaságot: www.theonion.com/articles/various-deities-still-sorting-through-victims-of-t,2248/

alex4 2011.02.01. 20:22:59

@ripők:

Ha már időpontot említettél: kabaré gyanánt szoktam vasárnaponként néha vallási propagandát/misét/miegyebet nézni a tévében.

Hát, nem sok konkrétumot hallani, pl. a jézuska visszapottyanásáról. Egyedül a hitgyülekezetesek jósolják két emberöltőn belülre, a többiek csak a szokásos ködösítést nyomják állandóan...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.01. 20:29:00

@alex4: Kurvára nem említettem időpontot.
A Hitgyülis propagandádnak meg találhatnál megfelelőbb fórumot is!!

alex4 2011.02.01. 20:37:56

Valamit nagyon félreértesz.

Azt nem most van/lesz, hogy én BÁRMELY vallási zagyvaságnak propagandát csináljak - az említett banda baromságait én egy kalap alá veszem a többi agyszülemény-imádóéval!

Igaz, Húgyos Józsi bácsi az ismert kabaréban nem a vallásokra értette, de én igen: „Egyhülyeség, mindegy!"

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.01. 21:07:51

@alex4: Dicséretesen sommás vélemény egy olyan szellemi gigásztól, aki Húgyos Józsi bácsi aranyköpéseit használja munícióként. Mégiscsak derék ember lett belőled, Sanyikám!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.02.01. 21:09:10

Valószínűleg az egyszerű emberek ráéreztek a helyzet fonákságára, ezért nem perlik istent, legfeljebb káromkodnak, ami az önbíráskodásnak felel meg.

alex4 2011.02.01. 21:59:30

@ripők:

Látom, le bírtad szűrni a lényeget! Ehhez gratulálok!

Talán legközelebb hsz-em lényegi állításaihoz is hozzá tudsz szólni. Kezdhetjük mondjuk a kismillió minden6óval...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.01. 22:12:00

@alex4: Egy komoly referencia-személy gratulációja olyan, mintha hájjal kenegetnének!
Mondjuk, hogy feladom.

alex4 2011.02.01. 22:19:49

@ripők:

Gondoltam - de ha esetleg mégis eszedbe jut valamilyen érv az általam fent leírtakkal szemben, csak szólj!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.01. 22:24:01

@alex4: Sanyi, bazmeg, értetlen vagy. Én meg - tény - eszköztelen.

alex4 2011.02.01. 22:47:22

@ripők:

Na, ez már érv volt... - hát, még a stílus!

Rendben, akkor hagyjuk meg másoknak a dolgok megítélését. Elég, ha elolvassák a fenti hsz-einket...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.01. 23:04:55

@alex4: Háromszor tiportál sárba. Belátom, gumicsizmádon leffegő istállótrágya-cafat vagyok csupán.
ISTENTUGGYA, mi lenne ennek az eszmecserének a vége. (Ez egy elegáns átkötés, hogy visszakanyarodjunk ontopik vizekre.)

7vZdhz 2011.02.02. 16:20:49

@alex4: Ezt nem hiszem el!Te is 3 in 1 vagy, van tested , lelked, és pszichéd.Az egyházakkal én is kritikus vagyok, de fenntartanak iskolákat kórházakat, mentik a drogosakat, alkoholistákat, lelki segélyt nyújtanak az öngyilkos jelölteknek stb.Pl. kórházban feküdtem és bejött egy számomra ismeretlen lelkész és erőt öntött belém és erősítette bennem a hitet, hogy meggyógyulok.Nagy segítség volt akkor ez.Sok olyan feladatot átvállalnak az államtól ami hasznos.A hit és az ima pedig nagy lelki energiát szabadít fel.Te miért vagy haragban az Istennel?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.02.02. 21:33:44

@7vZdhz: nana, haragban csak azzal lehet lenni, akit létezőnek gondolsz :)
süti beállítások módosítása