2009.10.19.
07:13

Írta: Tacskó Muki

Megszüntetnék a versenysportot

2009. október 17-én, szombaton tartotta alakuló ülését a MAVESZ, azaz a Magyar Versenysport-ellenes Szövetség. A szövetség célja, hogy felnyissa az emberek szemét a versenysport által okozott társadalmi károkra, így többek között arra, hogy a versenysport mennyire veszélyes az azt űzők egészségére, illetve mennyi adóforint folyik el a teljesen feleslegesen versenysport életben tartására.

 

 „Mindig azon izgul az ország, hogy mennyi aranyat nyerünk mi magyarok az olimpián. Én meg azt kérdezem: mi lenne akkor, ha egyet sem nyernénk? Hát én például hatalmasat röhögnék.” – mondta nyitó előadásában dr. Szabó Péter sportorvos. „Mert a versenysportoló bokszoló állami pénzen készül fel arra, hogy szétverjék a fejét, állami pénzen utazik ki a helyszínre, ahol szétverik a fejét, és utána állami pénzen ápoljuk a széttört fejét.  De adóforintjainkból lesznek ízületi megbetegedései a súlyemelőknek, sportszíve az atlétáknak és stroke-ja a focistáknak. És akkor még a doppingok hatásairól nem is beszéltünk!” – folytatta Szabó. Hangsúlyozta, hogy abból a rengeteg pénzből, amit az állam versenysportra kidob, a tömegsportot kellene támogatni. „A szegénysorú gyerekeknek meg jut hetente egyszer a tornaóra, a kisnyugdíjas meg örül, ha kéthavonta ki tud fizetni egy uszodabelépőt! A versenysportra adott milliárdokból a szegények számára uszodák, egész sportközpontok épülhetnének. A versenyzőknek meg úgyis ott van a szponzori támogatás.”

 

 

Pécsi Laura sportpszichológus előadta: „Bibó István óta tudjuk, hogy a versenysport által elérhető siker érzésére a más területen sikertelen kis nemzeteknek van a leginkább szükségük. Bibó mutatta ki, hogy Magyarországon Trianon óta tart ez a beteges és nevetséges függőség a sportversenyeken elnyerhető érmektől. Én azonban sokkal inkább szeretnék egy olyan országban élni, amely bár egy érmet se nyer soha sportversenyen és polgárai nem bámulják folyton azt a televízióban, ahogyan mások mozognak, viszont egészségesek, mert lehetőségük van arra, hogy sportoljanak.”

 

A MAVESZ novembertől figyelemfelhívó kampányt indít a versenysport állami támogatásának teljes megszüntetéséért.

 

 

 

75 komment

Címkék: sport trianon versenysport bibó istván sportorvos tömegsport sportpszichológus dr. szabó péter pécsi laura mavesz

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr301458842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2009.10.19. 16:14:03

Azért csak meg kellene őrizni hazánk becsületét a nagyvilágban! Persze ennek is ára van.

2009.10.19. 16:17:01

Te jó ég, mennyire igazuk van! Évek óta mondom ezt haveri körben, kommentekben. Versenysportból kiszedni az összes lóvét, és rakni át a tömegsportba. Játszóteret, erdei futópályát, focipályát, medencét építeni abból a pénzből, amiből most egyes emberek nevetségesen komolyan vett, nulla haszos produktivitású költséges hobbiját fedezzük.(Hogy aztán végül ezek az emberek 30 évesen testi-lelki roncsként térjenek vissza a civil életbe, ahol a 90%-uk életképtelen lesz.) Gyerekekkel szerettetni meg az egészséges mértékű sportolást, ahelyett hogy milliárdok mennek el olyan totálisan haszontalan dolgokra, mint hogy kiderítsük, hogy egy helyben született ember gyorsabban tud-e futni, mint egy francia vagy nigériai? Kit érdekel, le a versenysporttal, éljen a tömegsport!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2009.10.19. 16:19:29

Ez milyen igaz, egyetértek a doktor úrral! :) Meg 500 évig emlegetni a madjarfoczi egyetlen győzelmét a zangolok ellen! :)

Szabadidő 2009.10.19. 16:23:10

Önnek teljesen elment az esze ha nem lenne tömegsport akkor Olimpia vagy Labdarúgó VB EB Úszó VB EB-t,hogy lehetne megrendezni. Inkább arra buzdítson,hogy minél több támogatást kapjanak ezek a sportágak.

Balázs

Puncskocka 2009.10.19. 16:24:48

nem is hallottam erről a szövetségről :( az igaz, hogy az emberek egészségébe többet kellene invesztálni, de ezt nem elsősorban a sportágaktól kellene elvenni

blueeyed333 2009.10.19. 16:24:52

Ez egy vicc?

Ha nincs versenysport, akkor nincsennek példaképek sem akik miatt a gyerekek elkezdenék az adott sportot..

A megoldás egy optimális egyensúly lenne a tömeg és versenysport között...nem a teljes megszűntetése

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.10.19. 16:28:49

Kár hogy szatíra, hiszen sok igazság van benne.

A profi sportot nem kellene támogatni, inkább az egészséges sportot.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.10.19. 16:40:22

minden szavukkal egyetértek, úgyhogy ez csak valami vicc lehet...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.19. 16:40:35

nemtom hogy ez mennyire komoly, de évek óta azt mondom én is, hogy a hivatásos sportolók irgalmatlan nagy tévedésben vannak, ha azt hiszik, hogy egészségesen élnek és hogy hasznos tagjai a társadalomnak...

Big-B 2009.10.19. 16:41:00

Bibó rosszul tudta, példa erre az USA és Kína sportteljesítménye az elmúlt olimpián.
Sajnos a magyar élsport állami támogatása távolról sem olyan rózsás, mint ahogy azt a MAVESZ állítja.

Gremlin (törölt) 2009.10.19. 16:41:03

Van benne valami.
Amúgy is a gyógyszergyárak versenyeznek egymással.

derceto 2009.10.19. 16:41:56

Évekkel ezelőtt kiábrándultam mindenféle profi sportból. Csak az amatőr sportnak látom értelmét, amit az emberek szórakozásból, a szabadidejükben csinálnak, ahol nem csak az eredmény számít. Aki szétgyógyszerezi magát némi szponzori támogatásért, az meg is érdemli, hogy belehaljon.

johevi 2009.10.19. 16:44:45

Meg kell alakítani a Magyar Versenysportellenes Szövetség ellenes Szövetséget. Szerintem rengeteg pénzt lehetne megspórolni és a szegényeknek adni, abból amit ez a szövetség az államtól kaphat.

Case · http://streetartbp.hu/ 2009.10.19. 16:47:22

Mi a francot keres a cikk végén ez a kép a három gyerekröl? Nyilvánvaló, hogy nem mozgáshiány (sporthoz egyébként is böven túl fiatalok), hanem valami betegség miatt olyanok amilyenek, nomeg ránézésre van vagy száz éves az a fotó.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.10.19. 16:48:06

@Riboldo: majd lesznek külföldi példaképek

Mi szponzoráljuk itthon a tömegsportot, aminek keretében a külföldi példaképeket követő gyerekek is sportolnak majd.

Aki pedig élsportolni akar, az keressen magának szponzorokat.

zeneigéniusz 2009.10.19. 16:49:08

Sok igazság van a doktor úr okfejtésében. A profi sport azért profi, mert elvben a versenyző abból él. Ha a box a példa, akkor bizony a profi boxoló tényleg nem kap állami támogatást... de amíg az alapokat megtanulja, esetleg kisebb területi versenyeken indul mondjuk általános iskolában, azt miért ne támogassa az állam? Esetleg nem tehetséges annyira, de miért ne próbálhassa ki magát?

Bár van igazság benne, de inkább érzem csúsztatásnak.

Esetleg az állam csak az amatőr sportolókat támogassa a VB-re jutásra (esetleg a VB-ken is csak az amatőrök indulhassanak?)

Mikortól válik valaki profivá? Amikor megnyer egy versenyt? Amikor van szponzora? Amikor kiváltja a sportolói kártyát? Amikor meg tud ebből élni?Pontosan mennyi pénz megy el az ilyen félprofik támogatására?

Az igazi profik már most is szinte minden saját és családi pénzüket magukra fordítják, csak hogy esélyük legyen...

De ha egy versenyző a magyar színeket képviseli, akkor az állam ne adjon neki elismerést? Hiszen mégiscsak büszkék vagyunk arra, ha egy honfitársunk nyer...

indapasssucks 2009.10.19. 16:50:17

tömegsportban nem lehet nagy összegeket elsikkasztani.
versenysportban igen.

DirkDiggler 2009.10.19. 16:55:22

A kettő miért zárja ki egymást?

2009.10.19. 16:57:37

jaj srácok ez hoax, de attól még jó. nagyon jó.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.10.19. 16:58:33

baromság, szüntessük meg a színházakat, mozikat, operát, festészetet stb.

ugyanolyan kultúrális tevékenység mint bármi más
ráadásul igény van rá

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2009.10.19. 17:08:55

hogy hoax vagy viccelődés nem tudom, de mindegy is. A gondolat, amit felvet sokban egyezik az enyémmel. A versenysport egy jóideje inkább áll közelebb a cirkuszi idomításhoz (és a harsány cirkuszi produkcióhoz), mint az egészséges életmódhoz. Szerintem a dolog ott csúszott el, amikor a sportoló foglalkozássá vált. Amúgy nem úgy volt, hogy az aranycsapat még rendesen munkahely mellett nyomta a focit? Vagy rosszul tudom?

mbazs 2009.10.19. 17:09:12

A poszt tele van a "versenyport" szóval ("s" nélkül).
Javítsd már ki légyszi, kifolyik a szemem.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.10.19. 17:13:16

Ti mit sportoltok tömegsportilag? A család? A szomszédok,barátaitok,ismerőseitek?? Hányan??Hova nem fér el az a rengeteg futni ,tornászni,jógázni vágyó magyar??(Más kérdés, amiért fizetni kell).
Ki mikor lesz profi? Tudjátok, a versenysport igazságtalan ,itt még működik a természetes szelekció: csak a legjobbak győznek kiskoruk óta.
Nekik fel kell tudni dolgozni a győzelmet,és a többieknek is a vereséget.

Vincenzo90 2009.10.19. 17:22:02

Csernus Dr véleményét a meccsrejárásról ajánlom mindenkinek. Nagyszerű közösségépítő hatása van a sportnak, és nagyon szépen le lehet róla képezni mennyire egészséges egy társadalom. Az angoloknál jólét van, és még egy ötödosztályú focimeccsen is van, hogy 5000 ember együtt énekel, szurkol. Kanadában egy-egy harmad, negyedosztályú hokimeccs ezreket mozgat. Afrikában szegénység van, mégis tízezrek szurkolnak együtt nemzeti csapatukért, mert ott is sokkal egészségesebb a társadalom. Nálunk meg nem divat meccsre járni, sőt, aki válogatott meccsre megy zászlóval meg sem lepődik, ha lefasisztázzák, és lenézik amiatt, hogy nem egy antiszociális barom.

Mellesleg miről beszélünk? A fehérvári jégkorongcsapat 0 ft-ot kap az államtól, és 3000 fő átlagnézőszámot produkál, valamint ha TV-s meccs, akkor további 100.000 embert szórakoztat. Gyakorlatilag ingyen, szponzorcégek pénzén. A válogatott gerincét is ők adják, az meg már milliókat érdekel. És nehogy azt higyjük, hogy az állam milliárdokat költ rájuk... A fociban van egyes-egyedül túl sok pénz ebben az országban. Szar, és mégis támogatják orrba-szájba. Adják a pénzt a fiataloknak, övék a jövő(lásd U20-as focistáink).

Kalamona 2009.10.19. 17:22:04

...öhöm!:), akár szatíra, akár nem, mert mindig mérges vagyok, amikor kiderül, hogy pár sporolót tizenakárhány fős küldöttség képvisel a versenyeken. Visznek mindenkit, a szakácstól a takarítónőig, a területi országgyűlési képviselőig(családosul).

Adjon az állam elismerést, utólag. De!, nehogy már 10-12 éves gyerekek szülei zsarolhassanak, esmételten.
Amikor még űztem a sportot (saját örömömre) melóztam, majd este mentem az edzésre. Erre nevelgetem a csimotáimat is. Azért mozogjanak, mert az jó.

az a Helsinki-s csapat..., igaz sportállásban voltak, ám nem kizárólag a pénzért küzdöttek.
Minek előre megmondani, hogy mennyit kapnak?:(

Vincenzo90 2009.10.19. 17:25:10

@agyvihar: Hülye fagy, mint a faszom. Az igazi példakép mindíg is a címeres mezt magára öltő játékos volt, és lesz. Kovács Pistike is büszkébb, ha Németh Krisztiánék megnyernek egy utánpótlás VB-t, mint ha a kedvenc játékosa, Ronaldinho a BL-t.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2009.10.19. 17:28:03

@Case: talán aláírás helyett van :)

egyébként támogatom a versenysport nem támogatását :)

nem hiszem, hoyg versenyző példakép kéne ahhoz, hogy biciklizzek, búvárkodjak, szörfözzek és majd a fiamat is megtanítsam...

Monarch (törölt) 2009.10.19. 17:39:41

Fassag, a ketto (tomeg- es elsport) osszefuggenek.

Altalaban azok szoktak sirni az elsportnak juttatott (aht mereteihez kepest toredek) penzek miatt, meg hogy inkabb a tomegsportra kene adni a penzt, akik maguk sose tomegsportolnak.

flea 2009.10.19. 17:44:24

megszüntet rövid ü
egyebet nem tudok elmondani, kéremkapcsojjaKI

flea 2009.10.19. 17:45:02

... illetve mégis: blogmotor mondjon le!

smartdrive 2009.10.19. 17:49:44

legyen csak külföldön tömegsport, mert nézni azért szeretem

OmegA404 (törölt) 2009.10.19. 17:51:44

Jó lenne egész nap csak izzadni, jól elfáradni...menősködni nekem is.

Lassan monitor alakú a lesz a szembogaram.

Egy biztos a talpo focira 5 forintot se adnék.

Publius Decius Mus 2009.10.19. 17:54:29

Aki egyet ért ezzel a MAVESZ-al az annyira hülye, hogy nem is érdemes elkezdeni neki magyarázni a dolgokat Ádám-Évától.

De csak egy hasonló példa: amíg MO-n van munkanélküli, addig ne segítsük a fogyatékosokat munkához, mert csak drágábbak és hatékonytalanabbak. Ja, hogy ez egy társadalmi eszmény a gyengék segítése és inspirálóan hat a tömegekre, jó szociális hatásai vannak? Leszarjuk.

2009.10.19. 17:59:14

@indapasssucks: ó, dehogynem, focipálya-tender, medence-tender, médiakampány-tender, építkezések, számlázások, sok van abban is. Mindazonáltal, hamár folyik ki az ujjak közül a pénz, a tenyérben maradó kevésből inkább modern grund legyen, mint egy szteroidos terminator-like evezős, vagy ilyesféle.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.10.19. 18:12:25

@drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr:
"szüntessük meg a színházakat, mozikat, operát, festészetet stb."

na ez mégjobb ötlet...

antikomment 2009.10.19. 18:17:25

LE A KOMMENTELÉSSEL!!!!
LE A RABSZOLGASÁGGAL, TÖRÖLJÉTEK MAGATOK ÉS HASZNÁLJÁTOK ÉRTELMES DOLOGRA AZ IDŐTÖKET, NE ÜRES ÉRTELMETLEN FECSEGÉSRE.

lamed 2009.10.19. 18:19:10

@nsocsi: "Hova nem fér el az a rengeteg futni ,tornászni,jógázni vágyó magyar??"

Például az uszodába, ahová járok. Illetve sokszor csak járnék, mert a legértékesebb órákat (munka előtt-után) lefoglalták egész évre előre vízilabdások, úszók, evezősök. Én soha el nem mentem még pólómeccsre, úszóversenyre, felőlem akár meg is szüntethetik ezeket, viszont szeretnék amatőr módon, nulla eredményt felmutatva csak a magam kedvére úszni.

2009.10.19. 18:20:01

Lehet lassítani, ugyanis ezen a néven biztos, hogy nem alakult semmiféle egyesület, mivel a MAVESZ ősidők óta a Magyar Vegyipari Szövetség elnevezése.

2009.10.19. 18:21:55

Na, hovatűnt az előző kommentem? Szóval:

Lehet lassítani, ugyanis ezen a néven biztos, hogy nem alakult semmiféle egyesület, mivel a MAVESZ ősidők óta a Magyar Vegyipari Szövetség elnevezése.

2009.10.19. 18:25:44

@antikomment: akkor te miért nem cselekedel így?))))

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.19. 18:31:55

@Ninfus Corporation: hogy hoax vagy sem, azt nem tudhatom, de mélységesen egyetértek vele. Többek közt csökkenne a focidrukker csőcselék által okozott károk összege, mennyisége.

2009.10.19. 18:37:52

@drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr: ajánlom, nézd meg valami szótárban a kultúra és a sport szavakat, majd próbáld deriválni a különbséget. Előzetes segítség: nem ugyanaz. A sport jó. Mielőtt Pestre kötöztem, a huszas éveim elejéig aktívan bicikliztem, a helyi suli atlétika edzéseire jártam, télen síeltem. Senki nem támogatta, a magam örömére csináltam, izmos lett a lábam, jó volt. De állami pénzen nem támogatom a testromboló, szellemileg leépítő hajcsár versenysportot, amiben egy bizonyos szinten kötelezően kerülnek elő a teljesítménynövelő szerek. A hivatásos sportolók -vállalom, hogy barbár kijelentés- haszontalanok. Egyetlen pozitív dolgot tulajdonítanak nekik, a nemzeti büszkeség érzését. AMi szerintem totál fals dolog. Tévút, hogy az egyszeri ember attól lesz bolgog, hogy egy számára ismertlen, földrajzilag ugyanazon a helyen élő ember gyorsan fut, vagy magasra ugrik. Ez pótlékként működik csak, az ember ilyenkor a saját siker iránti vágyát vetíti ki másra. És végsősoron a más ember sikere sosem válik saját sikerré. Ez önáltatás. Az is marhaság, hogy versenysport nélkül nincs tömegsport, már hogy ne lenne. Lehetőséget kell adni a kölköknek, hogy ténfergés, plázázás, WOW-ozás helyett, vagy csak mellett focizhassanak, kosarazhassanak, úszhassanak. Ehhez kellenének karbantartott, ingyenes vagy jelképes összegért bérelhető pályák, helyek. És kampány, ami támogatja ezek használatát, a sport tévén való nézése helyett. Minek bámuljon egy gyerek focit, vívást, evezést (utóbbiakat mondjuk nem is nagyon bámulja senki), ha csinálhatja is? Mi szül több sportoló fiatalt, a sport nézése, egyes sportolók sztárolása, vagy magának a tevékenységnek az űzése? Ez lenne a tömegsport. Sportot nézni pont olyan, mint pornót nézni. Elmegy, de csinálni jobb.

gitáros 2009.10.19. 18:44:31

@antikomment:
Add el a gépedet, értelmes ember, ne ide pufogjál hülyeségeket.

jozinho 2009.10.19. 19:01:15

Mint mindig, az arányt kéne meglelni a versenysport és a tömegsport között.
Tömegsport gyakorlatilag nincs, a fejlesztése most fontosabb, mint az élsporté.
Olimpiát nem nézek egy ideje, feltűnt, hogy a verseny után két hónappal visszavonják dopping miatt az érmeket. Én meg (a hülye) csodáltam.
Vagy könnyezve bevallja.
Vagy nem adnak neki enni, hogy ne serdüljön és tizenöt évesen is maradjon harmincöt kiló, hogy röpködjön a gerendán.
Vagy kiválasztják háromévesen, oszt úszhat napi hat órát, hogy vagy odaérjen a spiccre, vagy ne.
Jól kivagyok.

némabob 2009.10.19. 19:14:57

Totálisan egyetértek a MAVESZ-szel! Mindig betegre röhögöm magam azon hogy az emberek legtöbbjének a sport azt jelenti hogy a TV előtt sört vedelve, csipszet zabálva, qrvaanyázva halálra izgulja magát a felpumpált, telekokszolt gladiátorok lezsírozott meccsein. Az viszont tragikus hogy a nyilvános sportpályák lassan teljesen eltűnnek lásd legutóbb a Kökinél, gyerekek meg majd mehetnek a plázába sportolni...

némabob 2009.10.19. 19:17:32

Totálisan egyetértek a MAVESZ-szel! Mindig betegre röhögöm magam azon hogy az emberek legtöbbjének a sport azt jelenti hogy a TV előtt sört vedelve, csipszet zabálva, qrvaanyázva halálra izgulja magát a felpumpált, telekokszolt gladiátorok lezsírozott meccsein. Az viszont tragikus hogy a nyilvános sportpályák lassan teljesen eltűnnek lásd legutóbb a Kökinél, gyerekek meg mehetnek a plázába sportolni...

megegyszer (törölt) 2009.10.19. 19:19:08

Kinek van több olimpiai aranya, Dániának, vagy Magyarországnak? És melyik a boldogabb ország? A kevés aranyas, de elképesztő tömegsportos Dánia, vagy az első tízben lévő aranyszámú Mo?
Na?
Mit szeretnétek, ha fiúgyerketek lenne? Ott üljön a tévé előtt a tizedik kajak aranynak tapsolva, vagy éveken át legyen a kerület legjobbja tekében? Én az utóbbira szavazok!

Hadi lampaernyo 2009.10.19. 19:28:55

Szingapurban pont az van, amit az uriember el akar erni. Soha nem nyertek aranyat, az emberek megis rendszeresen edzenek 1 dollaros belepoju uszodakban es nyilvanos sportintezmenyekben. A fiatalok nagy tobbsege hetvegenkent jar kulonbozo sportfoglalkozasokra. A varhato eletkor is ennek megfeleloen alakul. A legnagyobb penz, amit elkoltottek versenysportra az az volt, hogy megvettek egy kinai asztaliteniszezonot, aki nyert nekik egy ezustot az olimpian...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.10.19. 19:33:24

@lamed: Tényleg kevés az uszoda,du.4után. Nézd meg nyáron a fókákat a meleg medencékben dagonyáznak, és nézd meg hányan úsznak akkor is.
Egyébként nem a speciálisabb tömegsportok űzőit keresem, hanem a rengeteg kocogó,alapjáraton mozgó
embert, ha már annyira tömegsport.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.10.19. 19:38:55

Az elmélet ott hibádzik, hogy sok esetben az élsport vonzza a tömegeket. Ezért van hazánkban sok úszó, vívó, kaja-kenus, mert egy-egy siker után tömegek jelennek meg, hogy a ők (vagy a gyerekük) szeretne elkezdeni sportolni.
Persze 1000 gyerekből egy sem lesz, aki eljut arra a szintre, hogy igazi versenysportról beszélhessünk, de nem hízik el, az iskola után nem cigizni megy, hanem edzésre és sorolhatnám...

A versenysport és a tömegsport tehát szorosan összefügg.
Jó 10 éve még alig akadt olyan gyerek aki jégkorongozni akart, most meg tolonganak.

HgGina 2009.10.19. 20:05:12

Aha. A MAVESZ (Magyar Vegyipari Szövetség) még nem perelte be a hoaxgyártót ezért a f...ságért?

snip R 2009.10.19. 20:08:49

Szerintem is kár annyit feccölni a "versenysportba". Miről is szól? Egy csomó hajtós fiatal küzd, mint a barom, - ha a szülőknek van elég zsetonja, hogy tudjon jattolni az edzőnek a csapatsportokban pl. vizilabda - aztán amelyiknek jobb a dokija pl. úszás egyéniben, az nyer - lásd olimpia. A többit meg lehet ápolni lelkileg is, mert kikap, stb.

Martian (törölt) 2009.10.19. 20:22:25

A pártok támogatásait leépítve még inkább lehetne fejleszteni a tömegsportot...
:))

V.A. 2009.10.19. 20:42:43

Az a baj, hogy az a kretén, aki a "nyitó előadást" tartotta állami pénzen képezhette magát doktorrá, és azóta is állami pénzből él sportorvosként.

akira2 2009.10.19. 20:45:56

@Vincenzo90:

Óriási tévedésben vagy, ha azt gondolod, hogy a sport arról szól, mint a cirkusz, vagy az ókori gladiátorjátékok ( A cirkusz), hogy minél többen nézzék, amint mások "sportolnak"... :)

TF-et végeztem, tanári szakon, mint ahogy az édesapám és az édesanyám is. Ők középiskolai testnevelőtanárok voltak egész életükben... Van népmi fogalmam a sportról, elhiheted.

Mélységesen egyetértek azokkal, akik a versenysportot a cirkuszhopz hasonlítják, és azzal is, hogy semmi helye a mai versenysportban az állami támogatásoknak és a beteges szurkolásnak (közösségépítésnek).

Az igazi közösségépítés nem a szurkolásban, hanem a közös sportolásban, a tömegsportban rejlik.

De, hogy mennyire nem egyedülálló a vélemémnyem, elég legyen annyi, hogy az 5-1-015-20 éves TF-es évfolyamtalálkozón minden egyes volt évfolyamtársam egyet ért abban, hogy bármi lehet a gyerekeinkből, kizárólag élsportoló nem. Ez pedig már-már vallássá nőtt a valóban hozzáértők szemében...

lobaszopiatej 2009.10.19. 20:47:38

Hihetetlen hogy mossák a TV-ből az agyat.
A konditerem ahova járok szintén sportbuzik.
Na ott mondták, tényleg emberi roncsok kerülnek ki az "utánpótlás"-ból.
Szerintem gyerekkorban elsősorban tanulni kell, másodsorban olyat sportolni amit később is szivesen tesz(!), _saját_ örömére.
Példaképnek pedig ott van Einstein vagy Teller Ede, nem pedig az akármilyen egyéb elbaszott sztárok.

A BP-i olimiát pedig felejtsük el - lásd 4-es metró -, ez nem az az ország ahol keveset lopnak, teljesen idióta az aki azt hiszi ez csak kormányfüggő.

Sport minisztérium = haverok kifizetőhelye.
(a többit hadd ne soroljam...)

Éhesló 2009.10.19. 20:58:52

Kitűnő ötlet.
A levezetés is jó.
PC módon kerüli a legújabb őrületet: a paralimpiát és a többi "professzionális" fogyatékos sportolót, akiket szintén állami százmilliókból tápolnak és utaztatnak. (A kedvenceim közülük a szellemi fogyatékos sakkozók.)
Műjég, uszoda, meg terembérlet "különsport" tízezrekért a gyerekeknek. A felnőtteknek ugyanez százezrekért....

ecover 2009.10.19. 21:06:06

Amúgy jól vagytok??? Drogos semmittevők!??? Irkáljatok szervezkedjetek és nyaljátok ki!

ecover 2009.10.19. 21:08:26

@megegyszer: Voltál már Dániában??? A világ legrondább női, néhány tarzan mellett. Gratulálok!

ecover 2009.10.19. 21:10:32

@balaklava: Röhögj a tragédián, kedves 0 iq.

ecover 2009.10.19. 21:11:50

@shitgun: Szerintem nem tudsz deriválni, nagyokos.

ecover 2009.10.19. 21:13:26

@lamed: Sajnállak, de szerintem te egy hülye vagy.

öregkopasz0208 2009.10.19. 21:13:50

A téma érdekes, legalábbis nekem, mert munkaterületén dolgoztam. Talán többet is látok, láttam belőle, mert tanult szakmám. A kommentek tulajdonképpen részproblémákhoz szóltak hozzá és azokról mondtak véleményt. A végére érve az a benyomásom támadt, hogy a sportról, a testnevelésről, a tömegsportról a kommentek az általános társadalmi véleményeket mondták el , kívülről.
dr. Szabó Péter sportorvos. „Mert a versenysportoló állami pénzen készül fel” , „állami pénzen utazik ki a helyszínre”, stb. De adóforintjainkból lesznek ízületi megbetegedései a súlyemelőknek, sportszíve az atlétáknak és stroke-ja a focistáknak. És akkor még a doppingok hatásairól nem is beszéltünk!”
Úgy hiszem, a sport kizárólagos állami finanszírozásáról, mint ma élő gyakorlatról beszélni , enyhén szólva tévedés. Ezt nem kell bizonygatnom. Elég csak az olimpia előtti TV hirdetésekre, a mezeken feltűnő, felszereléseken, szereken, sportpályák szélén, stb. szponzorként feltüntetett cégek neveire gondolni. De cégektől kapják élsportolóink fizetéseiket is. Ebben már profik vagyunk. Az állami pénzek aránya és abszolút értéke nem is olyan nagy!
Az államé – az önkormányzatokon keresztül - az iskolai testnevelés, s mint olyan, a lakosság tömegsportja nem létezik központilag finanszírozott módon.
Az „átkos”-ban az az állam szerepe az élsport, a tömegsport és az iskolai testnevelés fenntartásában sokkal nagyobb volt. S bizony-bizony, igaz , nem adóforintjainkból, de ezt valóban mi finanszíroztuk. Járt nekünk a kenyér mellé. Mint cirkusz. Viszont szinvonalas cirkusz volt. A sportolói béreket, a sport feltételrendszerét a nagyüzemek, nagy állami vállalatok, fegyveres testületek /Puskás őrnagy pl./, stb. finanszírozták, kötelező jelleggel.
Az élsport betegségeiről és a doppingról most nem beszélnék. Mindkettő külön tudományterület, s így terjedelme miatt nem kommentbe való.
Dr. Szabó Péter: „A szegénysorú gyerekeknek meg jut hetente egyszer a tornaóra, a kisnyugdíjas meg örül, ha kéthavonta ki tud fizetni egy uszodabelépőt! A versenysportra adott milliárdokból a szegények számára uszodák, egész sportközpontok épülhetnének. A versenyzőknek meg úgyis ott van a szponzori támogatás.”
Dr. Szabó Péter nem tájékozódott, mielőtt ezeket elmondta. A testnevelés általános és középiskolai „Tanterv”-ében évfolyamonként heti kötelezően 2 és iskolai tömegsport terhére heti, órarendbe, /tehát fő tanítási napszakon, de, vagy du./ tervezhető 1 db testnevelési óra = 3 óra szerepel lehetőségként. Amennyiben az iskolának szabad órakerete van órarendtől független testnevelési tömegsport foglalkozások megtartása szervezhető. Az iskolai sport egyesületek szakosztályokat működtethetnek. Most ne menjünk abba külön bele, miért is halt meg mégis ez az egész.
A nyugdíjasnak, s főleg nem általában a nyugdíjasnak, jelen pillanatban nem az uszodabérlet a legfőbb gondja.
Sajnos a Dr. Szabó Péter által felvetett problémák a versenysport, nem is olyan sok, milliárdjából nem lennének megoldhatók. Egyrészt anyagiakban nem azonos súlyú a nagyságrend, a versenysport pénze ehhez pitiáner. Másrészt nemcsak anyagiakra, de társadalmi szemléletváltásra is szükség lenne. Harmadszor, biztos, hogy az élsporttól elvett összegek az amatőröket boldogítanák? Hiszen annyi veszteséges BKV és MÁV van. Érdemes volna felmérni, hogy a mozgás következményeként elméletileg egészséges társadalom képzésének költségei /beleértve ennek propagálását is/ milyen terheket venne le az Egészségügyről. Nem biztos, hogy pozitív lenne az egyenleg, bár bizonyos életkorig az egyén életminőségének szempontjából kedvező.
Pécsi Laura sportpszichológus előadta: „Bibó István óta tudjuk, hogy a versenysport által elérhető siker érzésére a más területen sikertelen kis nemzeteknek van a leginkább szükségük.”
Ld. pl. „a sikertelen kis” Svájc, ahol a sport nem központi téma, a „sikertelen” Norvégia, Finnország, Svédország.
„shitgun: Versenysportból kiszedni az összes lóvét, és rakni át a tömegsportba. Játszóteret, erdei futópályát, focipályát, medencét építeni abból a pénzből, amiből most egyes emberek nevetségesen komolyan vett, nulla hasznos produktivitású költséges hobbiját fedezzük.”
Biztos vagy abban, hogy elég ez a pénz? És oda is kerül?
„Reeva: …az emberek egészségébe többet kellene invesztálni de ezt nem elsősorban a sportágaktól kellene elvenni.”
Úgy gondolom, ebben sok igazság van!
„Riboldo: Ha nincs versenysport, akkor nincsenek példaképek sem… A megoldás egy optimális egyensúly lenne a tömeg és versenysport között...nem a teljes megszűntetése.
Lehetséges, hogy az egészség legvonzóbb, legsikeresebb propagálója Kovács Kati, s a mozgást Cseh Laci is vonzóvá tudja tenni. Igen valószínű, hogy az „U-20” szereplése rengeteg srácot csábít focizni. Az nem biztos, hogy csak a mozgásért!
„Zeneigéniusz: A profi sport azért profi, mert elvben a versenyző abból él.”
Belenyúltál egy olyan témába, ami már Coubertin bárónak is problémát okozott. A múlt rendszerben élsportolóink profik voltak, s amatőrként indultak az olimpiákon, ma már ez a fogalom csak az általad értelmezett módon létezik. Van azonban olyan profi is, aki nem ebből él, illetve nemcsak ebből. Janics Natasának pl. úgy tudom, vendéglője van, vagy lesz Szegeden, vagy pl. David Beckem vállalkozásai, vagy Michael Schumacher, amikor versenyzett is.
„nsocsi: Ti mit sportoltok tömegsportilag? A család? A szomszédok, barátaitok, ismerőseitek?? Hányan?? Hova nem fér el az a rengeteg futni , tornászni, jógázni vágyó magyar??
A világ legnagyobb kérdései! Gratulálok! /Akinek nem inge…!/
„Vincenzo90: Dr Csernus és a sport közösségépítő hatása…”
Pozitív, vagy negatív közösség? Ld. labdarúgó mérkőzések szurkolótáborai, nemcsak itthon…
Bocs a hosszú dumáért.

Kókuszmenyét 2009.10.19. 21:41:25

Tuti, hogy ez kamu... rég olvastam ekkora marhaságot.

Egyébként: "Riboldo 2009.10.19. 16:24:52 Ha nincs versenysport, akkor nincsennek példaképek sem akik miatt a gyerekek elkezdenék az adott sportot."

Erről van szó... Szóval akár olimpia, akár vb, eb vagy bármi: Hajrá Magyarok!

Közöd?? (törölt) 2009.10.19. 22:46:50

na végre valami értelmes szavak, kár hogy nemigaz

2009.10.19. 23:44:10

@ecover: hát nem öcsém, magyartanár vagyok.

Kreatív Alkotók 2009.10.25. 10:42:15

Nyilván kamu hoax. Véletlenül a MAVESZ nem ennnek a szarnak a rövidítése. Véletlenül az a doki pont a leggyakoribb vezetéknevek és keresztnevek egyikét viseli. Véletlenül a pécsi laura sem létező személy, és véletlenül egy hírforrás sem számolt be erről, csak blogokat dob ki a google erre a témára.

Túl sok a véletlen.

Más korábban hozzászólókat meg nem akarok ismételni.
süti beállítások módosítása