A megdöbbentő kérdést a PETA nevű állatvédő szervezet és az Amnesty International közös, magyarországi sajtótájékoztatón tette fel. A február 22-én tartott eseményen elhangzott: nyílt titok immár, hogy az igazán jó, magyar paprikakrémek elkészítéséhez idős, alföldi parasztembereket kell a készítményekbe darálni, jóllehet ezt az összetevőt a Magyar Élemiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) nem tartalmazza.
A sajtótájékoztatón rejtett kamerás felvételeket mutattak be, amelyeken idős, magyar bácsik arról tárgyalnak ismeretlen személyekkel, hogy mennyiért mennének a „darálóba”. Ben Halström, az Amnesty International programvezetője elmondta, hogy a gyártók emberei általában két megoldást ajánlanak az általában rossz anyagi körülmények közt élő áldozatoknak. Az egyik szerint az öregek egyösszegű kifizetést kapnak, és a cég csak halálukkor dolgozza fel őket, addig élvezhetik a kapott összeget. A másik megoldás esetében a hozzátartozóknak teljesítik a kifizetést, az alapanyag azonnali feldolgozása mellett. Az összeg pedig nem kevés, mert egy kifejlett, hetven év feletti, Baja környéki öregért a gyártók ügynökei megadnak 150-200 ezer forintot is, egy kalocsaiért valamivel többet. Ha az alapanyag pedig erős dohányos, sőt még alkoholista is, az ára akár a 600 ezer forintot is elérheti, ezek a tulajdonságok ugyanis érdekes, pikáns ízt adnak a készítménynek.
Ben Halström bejelentette: jövő héten újabb sajtótájékoztatót tartanak, ezúttal a parasztnéniket fenyegető veszélyekről.