2010.02.23.
07:58

Írta: Tacskó Muki

Alföldi parasztbácsikból készülnek a magyar paprikakrémek?

A megdöbbentő kérdést a PETA nevű állatvédő szervezet és az Amnesty International közös, magyarországi sajtótájékoztatón tette fel. A február 22-én tartott eseményen elhangzott: nyílt titok immár, hogy az igazán jó, magyar paprikakrémek elkészítéséhez idős, alföldi parasztembereket kell a készítményekbe darálni, jóllehet ezt az összetevőt a Magyar Élemiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) nem tartalmazza.

A sajtótájékoztatón rejtett kamerás felvételeket mutattak be, amelyeken idős, magyar bácsik arról tárgyalnak ismeretlen személyekkel, hogy mennyiért mennének a „darálóba”. Ben Halström, az Amnesty International programvezetője elmondta, hogy a gyártók emberei általában két megoldást ajánlanak az általában rossz anyagi körülmények közt élő  áldozatoknak.   Az egyik szerint az öregek egyösszegű kifizetést kapnak, és a cég csak halálukkor dolgozza fel őket, addig élvezhetik a kapott összeget. A másik megoldás esetében a hozzátartozóknak teljesítik a kifizetést, az alapanyag azonnali feldolgozása mellett. Az összeg pedig nem kevés, mert egy kifejlett, hetven év feletti, Baja környéki öregért a gyártók ügynökei megadnak 150-200 ezer forintot is, egy kalocsaiért valamivel többet. Ha az alapanyag pedig erős dohányos, sőt még alkoholista is, az ára akár a 600 ezer forintot is elérheti, ezek a tulajdonságok ugyanis érdekes, pikáns ízt adnak a készítménynek.

Ben Halström bejelentette: jövő héten újabb sajtótájékoztatót tartanak, ezúttal a parasztnéniket  fenyegető veszélyekről.

 

komment

Címkék: alföld baja paprika paraszt kalocsa élelmiszer ipar élelmiszer parasztbácsi életmódról mukival paprikakrém ben halström

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr81782491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyúl agyú 2010.02.24. 09:51:42

Eltűnt nagypapámat keresem.

nem szeretem a margarint (törölt) 2010.02.24. 09:51:57

Kedves Muki!
Eddig azt hittem, a jellegzetes aroma a nátrium-benzoátnak köszönhető. Ledarált és sóval tartósított erős paprikát magam is szoktam eltenni télire, de bevallom, eszembe sem jutott soha, hogy ilyen adalékot használjak. Pedig a környékünkön könnyen hozzáférhető lenne, méghozzá a pikáns változata. Vajon a feldolgozó szőröstül-bőröstül felhasználja az alanyokat, vagy a gyomor- és béltartalmakat, fogtöméseket és egyéb protézisek előzőleg eltávolítja?
süti beállítások módosítása