2020.01.12.
10:39

Írta: Tacskó Muki

Legyen a közpénz ellopása átlátható, de legális!

Az utóbbi években számtalan honfitársukat hurcolták meg úgynevezett korrupciós ügyekben. Ezekben a sajnálatos esetekben az érintettek a rájuk bízott közpénzből valamennyit eltettek maguknak cserébe azért, hogy segítették, meggyorsították a közpénz felhasználását. Mai jogfelfogásunk alapján ez bűncselekmény, ugyanakkor ezen ügyek érintettjeire evangelistaként is lehet tekinteni, akik kitérkövezték nekünk a közpénzről való új felfogás első néhány négyzetméterét. Az ő nyomukon írásommal kísérletet teszek az IKER, azaz az Igazságos Közpénz Elosztási Rendszer bevezetésére.

A közpénz azé, aki megműveli

Unásig ismert tény, hogy a közpénz közös pénz, a mi pénzünk. Ugyanakkor teljesen természetes, hogy amennyiben valaki sikerrel kezeli a pénzünket, azt díjazás illeti meg. Jutalékot kap a brókerünk, ha sikeresen kezeli a pénzünket, a bankunk mindenféle díjakat számol fel azért, hogy ott tartjuk a vagyonunkat, az építési vállalkozó profitot tesz zsebre azért, hogy a mi pénzünkből házat épít nekünk. Érthetetlen tehát, hogy teljesen hasonló esetekben miért pont politikusainkkal, választott tisztségviselőinkkel vagyunk szűkkeblűek! Mintha az óvónőktől sajnálnák az egész napra rájuk bízott gyermekünk mosolyát!

Az IKER-rendszer alapja, hogy az alábbiak szerinti szigorú feltételek mellett egyfajta sikerdíjként jár a közpénzből annak, aki azt sikeresen forgatja.

Az IKER-díj mértéke, a jogosultak köre

Az IKER-rendszerben a sikeresen felhasznált közpénz 10 %-át sikerdíjként kell kifizetni azoknak, akik részt vettek a folyamatban és azért jogi, vagy politikai felelősséget viselnek. Egy önkormányzat esetében ezek elsősorban a képviselő-testület tagjai. Amennyiben például egy megyei jogú városban informatikai eszközöket szereznek be 620 millió forintért, úgy a 31 tagú képviselő-testület tagjai ezen beszerzés után fejenként kétmillió forintra jogosultak. Természetesen az önkormányzat gondoskodhat arról, hogy a folyamatban résztvevő egyéb érintettek is egyéb jogcímen, de anyagilag részesüljenek a sikerből (pl. az önkormányzati dolgozók dolgozói célprémium jogcímén).

iker-unnep.jpgA 10%-os részesedési mérték nem magas (vessük össze a hasonló ügyekben előforduló akár 50-80%-os „alkotmányos költségekkel”), ugyanakkor kellően motiválóan hat.

Az IKER-díj mértékénél még említést kell tenni az „alacsonyabb ár” elvéről, amelynek alapján, ha a fenti példa szerinti közbeszerzésre érkezik egy 500 milliós ajánlat is, akkor az IKER-díjat ez alapján kell kiszámítani, hiába fogadta el végül a képviselő-testület a magasabb árajánlatot, mint kedvezőbbet. Ezzel elejét lehet venni a túlárazásoknak.

(A képen: önkormányzati képviselők IKER-díjat ünnepelnek.)

A kifizetés időpontja, adózás

A fenti példánál maradva az IKER-díjra való jogosultság akkor nyílik meg, ha a szerződést megkötötték és az önkormányzat kifizette a vállalkozói díjat. Ebben az esetben az önkormányzati képviselők a Magyar Államkincstárnál vezetett IKER-számlájára kell utalni a megfelelő összeget. Az adott összeget azonban csak a  szerződés teljesítésétől számított öt év elteltével lehet kifizetni, és csak akkor, ha a szerződéssel kapcsolatban jótállási, vagy szavatossági igényt nem kellett érvényesíteni, vagy egyéb polgári, vagy büntetőeljárás sem indult.

A díj önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, ezért az összevont adóalapba tartozik. A díjra való jogosultság öröklődik, ezért abból az örökösök is részesülhetnek a fenti feltételek esetén.

E feltételek érdekeltté teszi a képviselőket abban, hogy a szerződés valóban megfelelően, szerződésszerűen teljesüljön.

Az IKER előnyei

Jelen szabályozási koncepció robosztus módon fekteti le a közpénzről való gondolkodás merőben újszerű alapjait. A bemutatott rendszer nagyban növelné az ország versenyképességét, átláthatóvá tenné a közpénz felhasználását, professzionalizálná a politikusok, választott képviselők tevékenységet és javítana e szakma jelenlegi lenézett, „borravalós” státuszán. Az IKER tehermentesítené az igazságszolgáltatást is, hiszen a folyamat legális mederbe terelésével a jelenleg korrupciós ügyként kezelt tényállások nagy részében nem kellene eljárást indítani.

E koncepció azonban minden kérdésre nem ad választ, így pl. azokra az esetekre, amikor a közpénz felhasználása nem egy önkormányzat által, vagy nem közbeszerzés keretében történik. Bízom azonban abban, hogy jelen munkám által elindított közös gondolkodás koherens rendszert hoz majd létre.

az_igazsagos_kozpenz_elosztasi_rendszer_1.png

komment

Címkék: közpénz közbeszerzés Igazságos Közpénz Elosztási Rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr9015404632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.12. 11:36:47

A háttérhatalom mindig mérges, ha a közpénz nem 100 %-banm neki jut. Ez szereti korrupciónak nevezni és lopásnak, hiszen úgy érzi, tőle loptak.

Halibuli 2020.01.12. 12:03:40

Lánykori nevén: 'Tocsikolás".

BrianZ 2020.01.12. 12:14:19

Remek blog, a szarkazmussal írt szöveget jó volt olvasni! De ugye ez tényleg nem komoly? Mert senki, még egy politikus sem olyan hülye, hogy várjon, amíg a pénzt megkapja, sőt nem hiszem, hogy 10 százalékkal megelégedne.

nemecsekerno_007 2020.01.12. 13:01:43

Hogyan tüntessük el ezt a nagy halom földet.
Ássunk egy gödröt és hányjuk bele!!!
Viccesek vagytok. Akkor lesz kevesebb közpénzlopás, ha kevesebb közpénz lesz, vagyis kevesebb adó.
De ezt meg kell beszélni a 3 millió nyugdíjassal, meg kell kérdezni az egyetemi tanárokat, hogy ugye nem akarnak tovább közalkalmazottak lenni... és még sorolhatnám...

kvadrillio 2020.01.12. 13:23:19

EGY FASZT ! EZEK A TETŰ RENDSZARVÁLTÓK 30 ÉV ALATT MÁR ANNYI KÖZPÉNZT LOPTAK EL, HOGY ABBÓL MINDEN MAGYAR EMBER MULTIMILLIOMOS LEHETNE ! EZEKET A tetveket fel kell lógatni, hogy érezzék a tettük súllyát !!!

k

ez meg kb akkora tévedés, mint Hasogdzsi feldarabolása volt...:O) bazdmeg !

Az iráni elnök sajnálja a katasztrofális tévedést

Teljes terjedelmében közöljük Hassan Rouhani beisemrő közleményét az ukrán utasszállító repülő lelövéséről.

kvadrillio 2020.01.12. 13:31:16

ba, ezért mennnyen ez a rothadt kapitaliznus a jó kurva anyjába ebből az országból ! az összes működtetőjével együttttttt !!!
AMÍG MÉG MEGTEHETIK !

Ez maga a haveri kapitalizmus
Szentkirályi Balázs
2017.01.12. 07:13
Probléma a korrupció Magyarországon, de ha mindig csak ezzel dobálózunk, az elkényelmesít, és nem tesszük fel a kérdést: mi az, amin nekünk kellene változtatnunk? Az MTA által kiadott, A magyar jogrendszer állapota című tanulmánykötet egyik szerzője, Szalai Ákos szerint a szabályozás túlzottan sokat használt, ezért már ártalmas eszköz, Magyarországon az egészséges mértéken már messze túlléptünk. Haveri kapitalizmus működik az országban, de a jogrendszer állapota nem most romlott le, inkább csak nyíltan csinálja a kormány azt, amit mások inkább fű alatt tesznek.

VAGY A BÜDÖS PICSÁBA !!!

kvadrillio 2020.01.12. 13:42:56

NA, EZÉRT NEM KELL A KOMMUNIZMUS ÜGYNÖKLISTÁIN PAMPOGNI, MERT AZOK KISMISKÁK VOLTAK EZEKHEZ AZ EGÉSZ VILÁGOT ÁTSZÖVŐ MEGFIGYELŐKHÖZ, MEGFIGYELÉSEKHEZ KÉPEST !!! :o)

Minden lépésedről tudnak, és bármit megtehetnek az adataiddal Külön iparág épül a mobilos helyadatok kereskedelmére, az emberek tudtukon kívül egyeznek bele a totális megfigyelésükbe. Az elvileg anonim adatokból bárki beazonosítható

kvadrillio 2020.01.12. 13:48:08

Völner szerint félreértették, amikor Orbán azt mondta, ne fizessenek kártérítést a raboknak

JAHHHH.........MERT ORBÁN CSAK AZT MONDTA, HOGY.....NE FIZESSENEK KÁRTÉRÍTÉST A RABOKNAK !!! ÉS MÉG AZT IS MONDTA, HOGY A SZEGREGÁLT CIGÁNYGYEREKEKNEK SEHHH !

MERT KÁRTÉRÍTÉST CSAKIS A HOLOKAMUJSOKNAK LEHET FIZETNI ÜK-ÜK-ÜK-ÜKUNOKÁKIG, MERT MÉG AZOK ÜKUNOKÁI IS ZOKOGNI FOGNAK TŐLLLLEHHH, MIJATTTAHHH ! ÉS HA NEM MEG NEKIK KÖNNYEN EZ, MAJDAN VERESHAGYMÁT FOGNAK SZAGOLGATNI, HOGY SIKERÜLJÖN NEKIO A ZUOPKOGÁS.

BASSZAMEGAZORBÁNAZANNYÁT !!!

midnightcoder2 2020.01.12. 15:09:53

Én már annak is örülnék, ha lenne valahol egy táblázat ami hitelt érdemlő adatok alapján ábrázolja, hogy a gengszterváltás óta évenként mennyit lopott az épp aktuális kormány. Legalább 100 milliárd forintos pontossággal.

midnightcoder2 2020.01.12. 15:16:10

@kvadrillio: Mert mekkora nagy ötlet is volt anno a deszegregáció! Eredetileg volt 100 gyerek, ebből úgy 10 aki nem volt alkalmas arra hogy a többi 90-nel tanuljon, vagy a szellemi képességei, vagy a szocializációja alapján. Ezeket szépen beküldték kisegítő iskolába, ahol lettek amik lehettek. Most szépen bekúrják őket a többi közé, aminek a végén ebből a 10 gyerekből kb. ugyanaz lesz mint a kisegítő iskolában lett volna, de legalább a másik 90 is hülye marad, mert a pedagógus leginkább azzal lesz elfoglalva, hogy a kis Eduárdó ne ölje meg az osztálytársait, vagy Eduárdó apukája vagy anyukája őt ha nem akarja hagyni hogy a kedves szülők ne öljék meg a Pistikét aki nem általlott Eduárdónak visszaütni.

kvadrillio 2020.01.12. 17:59:57

HÁÁÁÁT EZEN AZ ÓRIÁSI FOLYAMATOS LEJMOLÁSON, LENYÚLÁSON BE LEHET SZARNI !!!

Támogatást kapnak a másod- generációs holokauszttúlélők -Interjú Szabó Györggyel,a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány elnökével
Közzétéve: 2020. január 8. - Hírek

Néhány hónappal ezelőtt a Mazsök kuratóriuma döntött arról, hogy az alapítvány 100 millió forintos keretet biztosít a második generációs holokauszttúlélők szociális és egészségügyi problémáinak megoldására. A döntés hátteréről, a problémáról, melynek megoldását célul tűzték ki, illetve arról, hogy miként is lehet a támogatást igényelni, kérdeztük Szabó Györgyöt, a Mazsök elnökét.

– Ha valaki még nem hallott vagy olvasott volna róla, kérlek, meséld el, miről is van szó.

– Az év első felében a Mazsök kuratóriuma arról döntött, hogy az alapítvány saját vagyonából 100 millió forint támogatást nyújt a második generációs holokauszttúlélők szociális és egészségügyi ellátása érdekében.

– Kik a második generációs holokauszttúlélők?

– Olyan személyek, akiknek egyik vagy mindkét szülője a nürnbergi törvények alapján üldöztetve volt. Természetesen olyanokról van szó, akik 1946 után születtek, de akár születhettek a ‘70-es évek elején is. Egy körülbelül 25 éves időszakról beszélünk.

– Milyen problémákkal szembesülnek ezek az emberek?

– Számos nemzetközi kutatás és tapasztalat bizonyítja, hogy a holokauszttúlélők leszármazottai körében sokszor még nagyobb traumát okozott az üldöztetés, mint szüleiknek, annak dacára, hogy ők maguk személyesen nem élték át a borzalmakat. Izraelben, az Egyesült Államokban és a világ számos zsidó közösségében ezzel a problémával naponta szembesülnek és foglalkoznak is vele. A probléma természetesen nálunk is jelen van, azonban szervezett formában idáig nem tudtunk foglalkozni vele.

kvadrillio 2020.01.12. 18:43:11

és eccercsak elment a záram és minden sötét lett ! majdan megjelentek a zsidók négyszögei A MONITOROMON, mert előtte a szombat oldalán kifejeztem úúúútálatomat a zsidók viselkedésével szemben %

ELEGEM VAN A ZSIDÓ DINASZTIÁK KÁRPÓTLÁSÁBÓL !!!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2020.01.12. 18:43:54

ERŐSEN DOLGOZTAK A ZSIDÓK A GÉPRMRN !!! :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))

titan 2020.01.12. 20:02:33

Tegyük fel, hogy nem szarkazmus. Ez esetben ennek a rendszernek a velejárója, hogy az eladó oldalon kívül a vevő oldalnak is érdeke a beszerzés drágítása, ami a közpénz nem túl optimális felhasználásához vezet. Sőt igazából ez a korrupciót sem csökkentené, mivel ugyanúgy lefizethető maradna az illető illegálisan is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.01.12. 21:36:57

@kvadrillio:

"Számos nemzetközi kutatás és tapasztalat bizonyítja, hogy a holokauszttúlélők leszármazottai körében sokszor még nagyobb traumát okozott az üldöztetés, mint szüleiknek"

A harmadgenerációs holokauszttúlélők körében még nagyobb (lesz) a trauma - amit természetesen csak még több pénzzel lehet csillapítani.

kvadrillio 2020.01.13. 10:19:19

ajjjjdejóóó ! akkor a pilóta-piramisjátékosok is mennek a börtönbe ugye ??? és a tolvaj, korrupt politikusokat is kiszűri ez a mesterséges intelligencijja ?!!!!! a bankokban is ugye ???!!!

2020. január. 13. 09:03 2020. január. 13. 09:38 Tech
Tucatnyi új szabályt vezetett be a Facebook, tudjon róluk, mielőtt letiltják a profilját

Több ponton is szigorított felhasználási feltételein a Facebook. Úgy tűnik, egy kicsit jobb hely lehet a közösségi oldal. De fontos, hogy mindenki odafigyeljen az új szabályokra, bizonyos témákban a viccnek szánt durvaságok is szankciókat vonnak maguk után.

A Facebook időről időre frissíti a felhasználási feltételeit, hogy egyértelművé tegye, mit szabad és mit nem a közösségi oldalon. Ez történt 2019 utolsó heteiben is, az időzítés azonban ezúttal nem volt túl szerencsés. A Gizmodo vette észre, hogy legutóbb december 19-én jöttek ki a sok változást tartalmazó módosítással – csupán néhány órával azután, hogy alkotmányos vádat emeltek Donald Trump ellen.

A Facebook szóvivője szerint az, hogy a két esemény szinte egy időpontra esett, csak a véletlennek köszönhető. Az viszont semmiképpen nem jó, hogy az amerikai elnök ügye szinte teljesen elvitte a showt, így alig kapott a változás, pedig van néhány dolog, amelyre érdemes ezután odafigyelni.
Moderátorok a Facebooknál. Egyszerűbb dolguk lesz a jövőben.
© Facebook

Az új szabályozás értelmében mostantól az emberi méltóságot sértő bejegyzéseket – legyen az szöveges vagy képi – sokkal szigorúbban veszi majd a Facebook. Ennek értelmében tilos az olyan rasszista, uszító posztok közzététele, melyekben például

a színesbőrű embert majomnak nevezik,
a színesbőrű embert mezőgazdasági gépekhez hasonlítják,
a zsidókat a patkányokhoz,
a muszlimokat pedig a disznókhoz hasonlítják.

Mindezek mellett a muszlimokat nem lehet kecskével, disznóval közösülő emberként ábrázolni, a mexikóiakat a férgekhez hasonlítani, a nőkre háztartási eszközként vagy vagyontárgyként hivatkozni, a transznemű embereket pedig tárgyként (it, azaz az) emlegetni. A transzneműek létezésének tagadása szintén büntetést von maga után.

Mivel mindez nemcsak a szöveges, de képi tartalomra is vonatkozik, így az ezekről a témákról szóló mémek sem kívánatosak az oldalon. Ha valaki megszegi az előírásokat, annak többféle következménye lehet. Elsőre csak figyelmeztetést kap a platformtól, a többedik bűnismétlés után viszont már le is tilthatják, sőt, a helyi rendőrséget is értesíthetik, ha úgy látják, valaki kifejezetten fenyegető jelleggel tesz közzé bejegyzéseket.
© Pixabay/TheDigitalArtist

A változtatás és a konkretizálás azért is volt fontos lépés, mert így a jövőben a moderátoroknak is sokkal könnyebb lesz a dolguk. A Facebook saját bevallása szerint csak novemberben a mesterséges intelligencia mintegy 7 millió bejegyzést jelölt meg lehetséges gyűlöletbeszédként. Ezt a moderátoroknak mind át kell nézniük, a pontosításnak köszönhetően viszont már jóval kevesebb időt kell egy bejegyzésre szánniuk.

De más változás is történt a közösségi oldal szabályaiban: mostantól azon kamu információk terjesztését is betiltják a platformon, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy erőszakot szüljenek. Emellett:

kitiltják a hamis vagy manipulált, átverésre alkalmas dokumentumokat – például kuponokat –, illetve a különböző átverős pénzgyűjtő akciókat,
és tágabb értelmezést adtak a szexuális kizsákmányolás és a szexuális erőszak fogalmának is.

Ez utóbbi értelmében már nemcsak a "bosszúpornó" közzététele lesz tilos, de a közététellel való fenyegetés is.
© AFP / Julian Stratenschulte

Szintén egyértelműen kitiltják a platformról a halálbüntetés képi ábrázolását vagy közvetítését, de hasonló döntés született az állatok kínzásával és megcsonkításával kapcsolatban is.

Ha máskor is tudni szeretne értesülni a Facebook újabb változásairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

vergyula 2020.01.13. 11:11:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Olyan ez, mint a homeopátia. Minél inkább higítod, annál erősebb. :)
süti beállítások módosítása