2009.09.30.
04:14

Írta: Tacskó Muki

Hasonlóak a nagymamák

Véget ért a Központi Statisztikai Hivatal tíz éven át, 1999-től 2009-ig tartó átfogó nagymama- kutatása. Az utánkövetéses, longitudinális vizsgálatot több tízezer fős mintán végezték és eredményeit tegnap tették közzé a hivatal honlapján. A kutatás főbb megállapításai az alábbiak:

 

A vizsgálat szerint a nagymamák vidéki kis falvakban élnek Magyarországon, de egy nagyobb populáció Budapesten is található. A kutatók találtak azonban néhány vidéki nagyvárosban és megyeszékhelyen élő nagymamát is. A nagymamák jellemzően hatvan év felettiek, vannak azonban ennél fiatalabbak is. Általában egy vagy több gyermekük, illetve unokájuk van. Néhány adatközlő húsznál is több unokáról számolt be. Van olyan nagymama is, akinek saját, vér szerinti gyermeke vagy unokája nincsen, mégis nagymamának nevezi, nevezheti magát, mert például unokát nevel, ha nem is saját gyermekének gyermekét. A legtöbb nagymama szereti gyermekeit, unokáit még jobban, kevés esetben azonban kifejezetten gyűlöli leszármazóit. Az unokák a nagymamákat legtöbbször nagyinak, vagy mamának nevezik.

 

A nagymamáknak általában alacsony a nyugdíjuk, ennél fogva árérzékenyek és nagyobb utazásra is hajlandóak az akciós termékekért. Sok nagymama könnyebben, vagy súlyosabban beteg. Kevés nagymama fogyaszt rendszeresen alkoholt, de – eléggé sajnos – sokan dohányoznak.

 

A nagymamák gyakran tartanak kutyát, szinte minden esetben tacskót, akit leggyakrabban Morzsának, Picúrnak, vagy Buksinak  hívnak. A tacskó után a nagymamák leggyakrabban keverék kutyát tartanak, általában tacskó keveréket. Sok adatközlőnek pulija vagy farkaskutyája van. Sok nagymama tart macskát, a leggyakrabban cirmost.

 

Jelentős a változás az utóbbi tíz évben a nagymamák szórakozási szokásaiban. Továbbra is megfigyelhető a televíziózás mint kikapcsolódási forma térnyerése a hagyományos szórakozási tevékenységek (pl. keresztrejtvény, kézimunka) rovására. A legfrissebb fejlemény, hogy nő azoknak a nagymamáknak az elemszáma, akik számítógépet használnak internetezés céljából. A leggyakrabban elektronikus levelezésre használják az internetet, ezután következik a neten való szörfölés. A nagymamák legtöbbször ételrecepteket vagy szabásmintákat keresnek a neten, illetve közhivatalok nyitvatartási idejét. Kevés adatközlő keres pornót, marihuána termesztési, vagy házilagos bombakészítésre vonatkozó tanácsot a neten. A nagymamák szinte egyáltalán nem játszanak számítógépes játékokkal, egyetlen nagymama akadt csupán, aki játszott a Call of Duty nevű játékkal, de egy sem, aki kipróbálta volna a Quake, vagy a Doom sorozatot.

 

A nagymama általában egyedül él, vagy társa a nagypapa. A nagypapák a KSH következő átfogó tízéves kutatásának tárgyai.

 

komment

Címkék: felmérés nyugdíj nagyi vizsgálat nagymama nyugdíjas ksh unoka közvélemény kutatás központi statisztikai hivatal életmódról mukival

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr351416888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása