2009.10.05.
18:00

Írta: Tacskó Muki

Halálra ítélt egy embert a Nyíregyházi Városi Bíróság

A 47 éves O. Jánost kisebb értékre elkövetett színesfém-lopásért ítélte halálra az első fokon eljáró bíróság még szeptember elején. Az ítélet azonnal jogerőre emelkedett, mert sem az ügyész, sem a kirendelt védő nem fellebbezett ellene, illetve fellebbezési jogukról lemondtak. Az elítélt kegyelmi kérvényt nem nyújtott be, mert nem tájékoztatták ennek lehetőségéről. A nyíregyházi börtönben 2009. október 5-én hajnalban meg is kezdték az elítélt akasztását, amikor a börtön parancsnoka még egy pillanatra felszaladt a szobájába, hogy megnézze a halálbüntetések végrehajtására vonatkozó szabályzatot a Complex Jogtárban, ekkor tűnt fel neki, hogy a halálbüntetést mint büntetési nemet az Alkotmánybíróság még 1990-ben hatályon kívül helyezte.

 

 

 

  

 

Az eljáró bíró elismerte, hogy figyelmetlen volt és ezért hibát követett el, de – mint mondta – ez többet nem fog előfordulni. Kollégái szerint csak a figyelmet akarta magára felhívni ezzel az akciójával, mert szeretné elérni, hogy egy másik megyébe való áthelyezési kérelmét felettesei végre elbírálják.

 

A szerencsésen megmenekült O. János az eset kapcsán újságírók kérdésére elmondta: „Kicsit szigorúnak tartottam a büntetést, de hát mit tudjak csinálni. Féltem az akasztástól, persze hogy féltem, de valamibe meg kell halni, nem igaz?”

 

2 komment

Címkék: bíróság alkotmánybíróság halálbüntetés btk büntető törvénykönyv nyíregyházi városi bíróság színesfém lopás complex jogtár normakövetés tacskó mukival tacskó muki normakövető rovata

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr221429336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

artzinia 2010.01.07. 21:21:02

na ezen konkrétan beszartam :) a többi sem piskóta, de ez ütött rendesen. és igen tanulságosak a kommentekben megjelenő szövegek is. hajrá, csak így tovább.

vitryolga 2010.01.08. 12:44:46

Nagyon jót derültem ezen a "hír"-en. Kár, hogy csak tréfa...
süti beállítások módosítása