2009.10.16.
17:45

Írta: Tacskó Muki

Repülőgép-hordozót neveztek el Obamáról

A CVN78-as számú, nukleáris meghajtású hadihajó az Egyesült Államok haditengerészetének új és minden eddiginél nagyobb csapásmérő erővel rendelkező tagja lesz, a Ford-hajóosztály első képviselője, amelynek fedélzetén 90 harci-repülőgép fér el. A hajót a tervek szerint 2015-ben állítják hadrendbe és eredetileg Gerald R. Fordról, az USA 38. elnökéről nevezték el. Az USA kongresszusa azonban úgy döntött, hogy a hadihajónak a békéért harcoló elnök nevét adják, miután értesült az örömhírről, hogy 2009-ben Barack Obama nyerte el a Nobel-békedíjat.

 

 

A hatalmas, 333 méter hosszú hajót két atomreaktor hajtja majd, így elvileg hatótávolsága végtelen. A hajó legénysége körülbelül 6000 fő. A rajta lévő repülőgépekkel, fegyverzettel és lőszerrel egy három Budapest nagyságú terület tehető a föld színével egyenlővé, illetve körülbelül 400 000 ember pusztítható el.

 

Barack Obama szerényen, de örömmel fogadta az őt ért újabb örömhírt, hogy az új szuperhajót róla nevezik el. „Ez az új repülőgép-hordozó is bizonyság arra, hogy a béketábor legyőzhetetlen.” – mondta a hajó névadási ünnepségén tartott beszédében.

 

 

 

2 komment

Címkék: usa barack obama nobel békedíj repülőgép hordozó cvn 78

A bejegyzés trackback címe:

https://tacskomuki.blog.hu/api/trackback/id/tr941453758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.10.17. 21:45:44

"Ez az új repülőgép-hordozó is bizonyság arra, hogy a béketábor legyőzhetetlen.”
Váltosznak az idők. Anno a cuclista tábor nevezte magát béketábornak. Most áttelepült a "szabadvilág"-ba.

Rezsim 2009.10.20. 13:25:16

Észak Korea megirigyelve Kína ősi népszokását a sárkányeregetést, új hagyományt honosított, a békés rakétaeregetést. Iránnak is megtetszett a békés ötlet.
süti beállítások módosítása